Re: nesouhlasí výsledovka
zkuste tedy upřesnit, jak účtujete. Pochopila jsem, že přijatou platbu kartou účtujete přímo na výnosový účet. Pokud jste plátci DPH, pak by se měla DPH účtovat na účet závazkový. A navíc si banka u každé platby kartou sráží svou provizi, která se účtuje do nákladů. Já osobně bych tyto platby účtovala přes účty pohledávek
Paní Merclová,
myslím, že by jste měla účtovat přes 3xx účty. Pokud jste plátci DPH, měla by jste zaúčtovat tržby z daňových dokladů interním dokladem do období, kam patří, podle zdanitelného plnění. Úhrady za prodej platebními kartami přece mívají i několik dnů skluz, a na přelomu měsíce se Vám může stát, že tržbu zaúčtujete do následujícího měsíce a tudíž odvedete špatně DPH.
Paní Marcelo, souhlasím s vámi, ten skluz tam skutečně bývá dost často a ke zkreslení by mohlo docházet. Já účtuju tržby z platebních karet souhrnně předpisem MD311003 D604 podle "pokladny na pl.karty", vyjede to i s rozpisem DPH. A pak úhrady pl.karet na účtech účtuju jednotlivě MD221 D311003.
A nejde jen o zkreslení na přelomu měsíce (tržba 31.večer na účet přijde třeba 2.dalšího měsíce), ale i o to, že u některých pl.karet můžou být problémy s proplacením, což se pak musí řešit... nicméně tržba i DPH by měly být podle předpisu :-)
>Paní Merclová,
>myslím, že by jste měla účtovat přes 3xx účty. Pokud
>jste plátci DPH, měla by jste zaúčtovat tržby z
>daňových dokladů interním dokladem do období, kam patří,
>podle zdanitelného plnění. Úhrady za prodej platebními
>kartami přece mívají i několik dnů skluz, a na přelomu
>měsíce se Vám může stát, že tržbu zaúčtujete do
>následujícího měsíce a tudíž odvedete špatně DPH.
To účtování přes 3xx jsem si uvědomila také, ale pozdě na to, abych to celé za rok 2005 předělávala, protože těch plateb je denně několik. Plátci DPH jsme a na přelom měsíce si dávám pozor a účtuji přijatou platbu např. 1.3 ale DUZP 28.2. Takto účtovat jsem začala z toho důvodu, že mi firma dává účtenky tak jednou týdně, ale i za 14 dní najednou a výpisy díky internetu mám denně, takže jakmile dostanu účtenky tak si je dle plateb " přišpendlím" k výpisu z platebních karet a účtuji 221/604 , 221/343. Na účtenky čekám z důvodu DPH, protže se jedná o lékárnu a kde je rozdílné DPH.Účtování přes 3xx se mi proto zdá velmi pracné, protože v jeden moment ( když dostanu účtenku) bych účtovala předpis a hned platbu. Ráda se s Vámi podělím o zkušenosti a rady.
To že mi nesedí 604 jsem si " domyslela " podle toho, že mám ve výsledovne rozdíl v obratu v období a konečný stav, rozdíl se týká právě jen 6043. Na konečném stavu nám v odbodí zisk a v konečném stavu minus 201. Účtuji ve STEREO. Díky
Já vím, že účtujete ve Stereu, pamatuju si vás z jejich diskuzního fora, už jsme spolu byli v kontaktu, ale tam nejsem jako Eva M. :-)
Napadá mě jen, jestli jste omylem nezaúčtovala nějaký počáteční stav na ten účet 6043, případně jestli někde nemáte účtováno jen na syntetiku 604. Projížděla jste si kontroly programu? V deníku spustíte F6 nebo je lze spustit v Účetnictví - Ostatní - Speciality - Kontrola účetního deníku; obě kontroly jsou totožné.
P. Evo, můžu ještě poprosit o jednu radu. Musím v DP PO uvádět v příloze č.1 II. oddíl výdaje, které se neuznávají za výdaje vynaložené na ......, pokud je mám v deníku zaúčtované jako nedaňové? Myslím si, že ne, ale já už si nějak letos nevěřím, čím víc se blíží 31.březen, tím to je horší.:-)) Děkuji.
Ale ve výsledovce musíte mít všechny náklady a výnosy - tj.daňové i nedaňové!!! Musí vám to souhlasit s výsledovkou před zdaněním... Paní Eva vám správně napsala, že na ř.10 je účetní HV (tj. před zdaněním). prostě čistě tř.6 - tř.5 a pak ho upravujete na dalších řádcích a v příloze 1 II.odd, kde máte vypsané nedaňové účty...ty se vám promítnou do řádku 40 atd...
>Ale ve výsledovce musíte mít všechny náklady a výnosy
>- tj.daňové i nedaňové!!! Musí vám to souhlasit s
>výsledovkou před zdaněním... Paní Eva vám správně napsala,
>že na ř.10 je účetní HV (tj. před zdaněním). prostě
>čistě tř.6 - tř.5 a pak ho upravujete na dalších řádcích
>a v příloze 1 II.odd, kde máte vypsané nedaňové
>účty...ty se vám promítnou do řádku 40 atd...
když si dám tisk daňové výsledovky, tak se mi tam vůbec neobjeví
účty jako je 543 - dary,528 - ostatní soc. náklady, 545 - penále a pod.protože je mám přednastaveny jako nedaňové a proto se mi neobjeví na ř.10. Podle mě můžu účtovat nedaňově, nebo musím mít včechny účty nastaveny jako daňové a pak upravit HV?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 3. 2006 19:34
Prosím o radu, už neví, jak najít chybu a začínám z toho blbnout.Nesouhlasí mi konečný stav účtu 604003 -na které účtuji přijaté platby platební kartou ve výsledovce. Účtuji platby 221/6043,konečný stav účtu 221 mi souhlasí.
¨Děkuji za "nakopnutí".
Merclová