Začátečník :( , prosím, poradí mi někdo?

• (neregistrovaný)

15. 3. 2006 7:22

Dobrý den, zdravím. Dostala jsem se, vlastní chybou (líná huba, holé neštěstí) do situace, kterou vám následně vylíčím.
    Kamarád mě poprosil, jestli bych mu nepomohla s účetnictvím. Dělám to již pár let (vedu pro pár osob pouze daňovou evidenci a jednou za rok udělám DP. Vzala jsem si od něco papíry (faktury, zkrátka finanční doklady...) a pustila se do toho. On mi dodatečně (včera) donesl loňské DP (je to děsný bordelář) a ejhle... pak teprve jsem si všimla jednoho malinkatého detailu, a to, že vede podvojné účetnictví (ale z loňska má právě jen DP, obsahující výkaz zisků a ztrát ve zjednodušeném rozsahu, rozvahu ve zjednodušeném rozsahu, přílohu k účetní závěrce, rozvahu + výsledovku a deník - úhrn položek).
    Já tedy, protože jsem slíbila, že mu pomohu (obzvlášť, když je znát časový pres), koupila jsem si "podvojné účetnictví 2006 od Grady" a oprášila jsem to málo, co jsem se naučila ve škole (ekonomka).
    A teď už konečně vznesu ten kýžený dotaz (dva, tři, deset???)...
    1) pořídila jsem si "deník a halvní knihu" v jednom (pro účetnictví ve zjednodušeném rozsahu)... jaké další knihy ještě potřebuji???
    2) předpokládám, že do této knihy jako počáteční stav přenesu hodnoty z výsledovky (kde to je díky bohu rozepsané i s čísly účtu...
    3) dotyčný podniká ve vícero odvětvích, má 3 živnostenské listy, a podle toho, jak jsem faktury rozdělila, má a) hostinskou činnost (restaurace) a za b) nákup a prodej (obchůdek - kde ještě platí nájem)... Mohou se tyto finanční doklady zapsat do té jedné knihy???
    Vzala jsem si opravdu velké sousto ((naštěstí si snad ještě pamatuji to účtování ("téčka", souvstažnost...)), ale díky mé hlouposti (kdyby mi to řekl, či já se zeptala,asi bych do toho nešla) to musím nějak zvládnou (čeká mě zaúčtovat cca 200 faktur - při tomto mi poté daňové příznání bude připadat jako procházka růžovou zahradou).
    A ještě jedna věc. Jsem opravdu vděčná za tento server a za vaše rady (jsem tu již pravidelným návštěvníkem). MOC DÍKY předem...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 3. 2006 7:55

(neregistrovaný)

Re: Začátečník :( , prosím, poradí mi ně
      1.+3. Pokud fyzická osoba vede podvojné účetnictví, činí tak především ze dvou důvodů. Za prvé, kvůli obratu a zákonných podmínek je zapsaná v obchodním rejstříku, nebo za druhé z vlastní vůle. V obou případech se však musí řídit zákonem o účetnictví 563/91 sb.
      a to především §4 odst. 9 říká toto: "Účetní jednotky jsou povinny vést jedno účetnictví za účetní jednotku jako celek" a fyzická osoba je jedna účetní jednotka!
      Pro přehled o tom, jak která provozovna hospodaří můžu doporučit zřídit si v programu tzv. hospodářské středisko. Většina softwaru, ale i papírových deníků to umožňuje. Ještě Vám mohu poradit, že na tento zákon navazje velice důležitá vyhláška 500/2002 a České účetní standardy.
      Pokud se týká účetních knih, je to dáno rovněž zákonem. Možná máte lepší koupit se nějaký jednoduchý program na podvojné účto, pokud by Vaše spolupráce měla trvat déle.
      2. V rámci podvojného účetnictví se po skončení účetního období přenáší do dalšího jen údaje z rozvahy, nikoli z výsledovky. Hospodářský výsledek z výsledovky při otevření knih vstupuje na účet 431 a po rozhodnutí podnikatele se v novém účetním období musí tento hosp. výsledek rozdělit.

• 15. 3. 2006 8:08

Jana (neregistrovaný)

Díky moc za zásadní informace... DĚKUJI!!!

• 15. 3. 2006 7:59

Eva M. (neregistrovaný)

Stáhněte si nějaký SW, který umožňuje učtování malých firmiček zadarmo, a naházejte to do počítače :-)) Přece to nebudete dělat ručně :-))
      Koukněte se třeba sem www.winduo.cz (nemám s tím SW zkušenosti, ale ta demoverze je použitelná pro malé firmičky zadarmo) nebo sem http://www.jezeksw.cz/stereo/html/stereo_demoverze.php Tento program používám, je docela prima, jen byste musela dodržet omezení té demoverze (omezeno buď daty nebo počtem vět, můžete si vybrat. Pro vás asi omezení daty, klidně mu to tam všechno naházejte s prosincovým datem :-))) Samozřejmě z toho pak vytisknete i daňové přiznání a výkazy.

• 15. 3. 2006 8:07

Jana (neregistrovaný)

MOC MOC MOC díky... jste zlato!!! Už včera jsem hledala nějaký softík... Hned se na to podívám, opravdu DĚKUJI

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).