vyjádření pracovnice FÚ k problému, který jsem zde včera uvedla, tj. zda zahrnout příjem platby pohledávky roku 2004 do ř. 101 v roce 2002, a tím si uplatnit vyšší výdaje paušálem:
příjem platby v roce 2005 za pohledávku roku 2004, která byla dodaněna dodatečným daňovým přiznáním je PŘÍJEM, KTERÝ NENÍ PŘEDMĚTEM DANĚ - na základě § 23: základem daně je rozdíl, o který příjmy, S VÝJIMKOU PŘÍJMŮ, KTERÉ NEJSOU PŘEDMĚTEM DANĚ a příjmů osvobozených od daně, převyšují výdaje (náklady), a to při respektování jejich věcné a časové souvislosti v daném zdaňovacím období.
následně nelze uplatnit vyšší výdaje %, vztahujícím se k dodaněné pohledávce r. 2004 - na základě § 25 odst. 1 písm. i: za výdaje (náklady) vynaložené k dosažení, zajištění a udržení příjmů pro daňové účely nelze uznat zejména písm. i - výdaje (náklady) vynaložené na příjmy od daně osvobozené nebo nezahrnované do základu daně ........ atd.
Paní mi sdělila, že zákon opravdu není ideální, ale měli bychom být opatrní my, protože mohou vzniknout opravdu velké doměrky daní.
15. 3. 2006 10:35
Dobrý den,
vyjádření pracovnice FÚ k problému, který jsem zde včera uvedla, tj. zda zahrnout příjem platby pohledávky roku 2004 do ř. 101 v roce 2002, a tím si uplatnit vyšší výdaje paušálem:
příjem platby v roce 2005 za pohledávku roku 2004, která byla dodaněna dodatečným daňovým přiznáním je PŘÍJEM, KTERÝ NENÍ PŘEDMĚTEM DANĚ - na základě § 23: základem daně je rozdíl, o který příjmy, S VÝJIMKOU PŘÍJMŮ, KTERÉ NEJSOU PŘEDMĚTEM DANĚ a příjmů osvobozených od daně, převyšují výdaje (náklady), a to při respektování jejich věcné a časové souvislosti v daném zdaňovacím období.
následně nelze uplatnit vyšší výdaje %, vztahujícím se k dodaněné pohledávce r. 2004 - na základě § 25 odst. 1 písm. i:
za výdaje (náklady) vynaložené k dosažení, zajištění a udržení příjmů pro daňové účely nelze uznat zejména
písm. i - výdaje (náklady) vynaložené na příjmy od daně osvobozené nebo nezahrnované do základu daně ........ atd.
Paní mi sdělila, že zákon opravdu není ideální, ale měli bychom být opatrní my, protože mohou vzniknout opravdu velké doměrky daní.