Úskalí větší platby na sociálku :-(

• (neregistrovaný)

15. 3. 2006 13:57

Možná je to všem jasné, ale já jsem si to uvědomila až teď v praxi: klient zaplatil poslední platbu na OSSZ místo obvyklého minima 40000,- Při vyúčtování v roce 2006 se mu ta platba vrátí. Teď neřeším oprávněnost tohoto daňového výdaje, ale koukám, že se mu z těch 40000,- nevrátí 5000,-, které sociálka připsala na nemocenskou :-((( Docela se netěším, jak bude klient nadávat :-( Sice jsem mu to neradila já, poradil mu to někdo jiný, ale věděla jsem o tom. Ach jo. J.F.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 3. 2006 14:03

Ja.K. (neregistrovaný)

Re: Úskalí větší platby na sociálku :-(
      Totiž, jestli to dobře chápu - připsali mu 5 tis. na nemocenskou, aniž by se k placení záloh přihlásil?

• 15. 3. 2006 14:30

Jana F. (neregistrovaný)

Byl přihlášený, jenže z minima měl ty zálohy na nemocenskou 178,- a z těch 40000,- mu zálohu na nemocenskou zvýšili na 5178,-. Zbytek z těch 40000,- mu po vyúčtování a odevzdání přehledu vrátí, ale těch 5000,- z nemocenské se nevrací. J.F.

• 15. 3. 2006 15:06

taky Lenka (neregistrovaný)

Před dvěma rokama se mi tu u klienta stalo také. Nevěděla jsem a poradila. Pak jsem jenom zírala. Od té doby již neradím :-)

• 15. 3. 2006 15:57

JiřinaH. (neregistrovaný)

Není na tom nic v rozporu se zákonem o socpojištění. Je to platba
      na pojištění a pokud je nem.pojištěn, % část patří na nemocenské a část na důchodové poj. Touto vyšší platbou si zvýší vyměřovací základ pro výpočet průměru na nemocenskou. Kdyby chtěl tuto část dostat zpět(boužel opravdu padne to ,co je zaplaceno na nemocenské pojištění na oltář vlasti), musel by se z nemoc.poj. předtím odhlásit a pak zas přihlásit, tak to dělá ten, kdo se nebojí,že jako naschvál onemocní a nemůže pak uplatnit neschopnost ,až za tři měsíce pojištění. Jinak částka navíc zaplacená se legálně dává do nákladů( do zapl. pojistného).

• 16. 3. 2006 7:22

-) (neregistrovaný)

Pouze za určitých podmínek = viz diskuse níže.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).