Re: Jak získat legálně zpět základní vkl
Základní kapitál v s.r.o. si nemůžete jen tak " vzít". Můžete si vzít podíl na zisku, výplatu jako mzdu, můžete podíl prodat, při likvidaci firmy dostanete likvidační zůstatek , při odchodu vypořádací podíl- ale vy jste sám, tak by tam nikdo nezůstal, a to je asi tak všechno.A u všeho jsou nějaké daně k placení, nebo aspoň přiznání k dani. Vklad s.r.o. neplést s vkladem FO do podnikání, to je zcela jiná káva.
Základní jmění/kapitál zapsaný v rejstříku zůstává ve firmě po celou dobu a nemůže klesnout pod minimum, což je těch 200 tisíc. Pokud máte v pokladně přebytek, můžete si ho vyplatit jako podíl na zisku (a zdanit) nebo jako mzdu společníka (a odvést z ní odvody jako z mezd).
Nedoporučuji nechat peníze fiktivně v pokladně a z nich čerpat bez dokladů na osobní spotřebu. Jde to chvíli, ale časem z toho může být docela velký problém. Viz třeba dnešní diskuze tady http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=198947
ale problémy mohou nastat i bez toho, že ten majitel firmy umře, jak se stalo v popisovaném případě.
OK, možná jsem to špatně pochopila. Ty peníze samozřejmě nemusejí ležet na účtu, teoreticky dokonce žádný bankovní účet nemusí existovat :-) ale to je nepraktické :-)
Pro tazatele: Ten vklad prostě nemusí být v penězích natrvalo - je zcela v pořádku, jestli se proměnil v nakoupené zboží, majetek apod. Vklad zůstává, ale jeho forma se mění. Vklad zapsaný do rejstříku neznamená vklad v bance, ono se to oboje jmenuje VKLAD, ale jsou různé druhy vkladů :-)
OK?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 3. 2006 18:06
Asi je to hloupý dotaz, ale chtěl jsem se zeptat, jestli někdo neví, jak získat zpět vklad 200.000 Kč vložený jediným společníkem při zakládání do s.r.o. Firmu jsem zakládal na konci minulého roku a spojil jsem si účetní období, tudíž daňové přiznání jako právnická osoba budu dělat až na konci tohoto roku. Ve firmě mám již proinvestováno za drobný majetek a spotřební materiál přes 200.000 a na bankovním účtě mám zůstatek přes 200.000. Můžu si nyný vybrat zpět svůj vložený vklad (tzn. nijak ho nedanit, když jsem do společnosti vložil své peníze již několikrát zdaněné) ???