Re: Opravdu mi nikdo neporadí?
*** Především jsem se ještě nesetkala s tím, aby vklad tichého společníka představoval nějaký jeho závazek. Tichý přece vkládá nějakou majetkou hodnotu nebo práva, které společnost může využít, aby tím získala. Jak může získat z nějakého jeho závazku. Zdá se mi to proti smyslu tichého společenství. Co se týká opravných položek k pohledávkám, tak ty upravuje zákon o rezervách - takže dle tohoto zákona podle mě ne. ***
*** A není to smlouva o postoupení? U pohledávek by pak problém nebyl ale závazky se souhlasem věřitele. Musíte jednoznačně vědět, co je to za smlouva ***
Je to opravdu Smlouva o tichém společníkovi :-( ze smlouvy vyloženě vyplývá, že své pohledávky TS vkládá spolu s imateriálními a materiálními položkami. Ale je tam přitomdál ve smlouvě je i věta, že veškeré pohledávky postupuje s.r.o. Co to vlastně znamená v tomto případě" postupuje"? Jsem z toho jelen....
Re: Prosím Páju :-))
*** Věřte, že to já taky :-))) "Postupuje" normálně znamená, že někdo někomu prodává své pohledávky - to účtování je pak jednoduché. Možná by chtělo, aby se k tomu vyjádřil někdo "od práva", aby řekl, jestli je tohle postoupení pohledávek nebo vklad a jak s tím zacházet - jak to správně ohodnotit - a pak k tomu přidáme to účtování. Ještě počkejte, snad se někdo přidá ***
Pája se hlásí:
Omlouvám se, že jsem přehlédl sám sebe, ale měl jsem toho dneska hodně, proto jsem nešel moc zpátky.
Na začátek- opakovaně tvrdím, že pokoutní vzory a neodborně zpracované smlouvy jsou nebo budou vždy zdrojem problémů.
Tiché společenství- lze podle § 674 obch.zák. vložit i...právo-což je i pohledávka, ale odst.3-podnikatel se stává jejho vlastníkem(není-li ujednáno jinak ve smlouvě).Podle mne lze spojit och.i obč.zák. pro určení smlouvy a vzáj.závazků čili ve smlouvě stanovit, že vkládá Kč... + něco + pohledávky, specifikované...
ale obč.zák.§ 524 a násl.-postoupení pohledávky- je postupitel povinen oznámit dlužníkovi bez zbytečného prodlení.To nevím, zda bylo učiněno.
Závazky: tichý společník je dlužník- jde o převzetí dluhu-§ 531 obč.z.- firma nastoupí na základě dohody na jeho místo, jestliže k tomu dá věřitel souhlas!!!!!Smlouva o převzetí dluhu vyžaduje písemnou formu.
Já bych tuto situaci na začátku řešil takto:
smlouva o tichém společenství- co vložím, stanme se vlastnictvím firmy
smlouva o postoupení pohledávek a vyrozumění dlužníka( co bych utržil za postoupené pohledávky, vložil bych jako vklad tichého společníka)
smlouva o převzetí dluhu a souhlas věřitele, pak za dluhy bude odpovídat firma
Zbytek- nevešlo se do jednoho okna:
Pokud tyto tři operace byly zmatlány do jedné smlouvy, tak si myslím, že je to právně"nedokonalé", česky paskvil.
Jestliže už to je uděláno, tak smlouva o tich.spol. existuje, nutno vyrozumět dlužníka(y) o postoupení pohledávek a vyžádat souhlas věřitele k převzetí dluhů.
Tolik si dovolím napsat za sebe, ale jak účetně, to prosím nenene, neumím. Poklud Vám to pomohlo, budu rád, pokud ne, tak nevím, co ještě dodat.Pak už snad jen nafaxovat smlouvu, abych mohl konzultovat konkretní materiál, ale nevím, zda Vaše frma je ochotna něco zaplatit a zda není pro Vás výhodnější jít za právníkem někde v místě(já Ústí nad Orlicí, do současné doby pod sněhem). Když tak se ozvěte ale někde výš novým příspěvkem, já mám teď dost pilno a tak se moc nevracím.Hezký večer.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 3. 2006 18:37
Nikde jsem nevyčetla, jestli jsou pohledávky, které vkládá tichý společník společně i se závazky, půjčkou a nebo jsou to pohledávky, ke kterým se dají tvořit opravné položky. Na jaké účty mám prosím tyto pohledávky a závazky účtovat?
Díky, díky jestli mi někdo poradí.