Re: HYpotéka-Spěchá
*** Bude důležité, zda jde o opravy nebo TZ. Opravy by šly do nákladů. Závazek (za opravu) vlastně bude zaplacen v momentě, kdy ho banka proplatí - ten systém u DE je vcelku na Vás. Splátky hypotéky samozřejmě nedaňově. Úroky taky nedaňově. U DPH, pokud jde o plnění (opravy bytu), které pak bude osvobozené, pak nárok na odpočet není ***
Děkuji "bdm" za Vaši radu. Mohu mít ještě další dotazy?
FO dostala hypotéku na zvláštní účet v bance, který ale on sám nemá k dispozici. 1) Mám příjem celé hypotéky,vlastně její fiktivní příjem dát do pen.deníku , nebo mám ji zaevidovat, kde?
FO dostala hypotéku na opravu bytů, ale může z ní opravit i celý dům (má ho v OM) a rovněž může postavit nové oplocení domu (do teď dům oplocení neměl). 2) Z nového oplocení, zateplení domu, opravy sklepů (nebudou sloužit k bytům) může si uplatinit DPH? Anebo jen částečně, protože v domě bydlí on sám, již pronajímá nebyt.prostory (příjem z pronájmu osvoboz.od DPH), má tam vlastní firmu - tiskárna, a nyní v něm budou další dva byty.
Děkuji moc za radu.
*** Bod 1) je opravdu jen na Vás, jak si to uděláte. Najděte si způsob, aby jste dodržela to, co požaduje DE a aby to bylo přehledné pro Vás. Co se mě týká, tak než nějaké fiktívní příjmy do peněžního deníku, tak raději kolonku na nějaké další daňové výdaje - ale je to opravdu na Vás. U 2) to budete muset rozlišovat, jaká přijatá plnění k čemu budou sloužit. Pokud budet vědět, že je to k osvobozeným, nemůžete si DPH nárokovat, pokud třeba k té tiskárně, pak ano, pokud pro obojí budete muset krátit (zahrnovat) do koeficientu.***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
16. 3. 2006 7:43
FO (vede DE,plátce DPH) má v obchodním majetku dům, který
pronajímá jako nebytové prostory,dále v něm má svoji firmu, a také v něm bydlí. Nyní si vzal HYPOTEKU na opravu dvou bytů, které se také nachází v tomto domě. Tyto byty bude pronajímat. Příjem z pronájmu bytů bude daňový příjem.
Hypotéku dostal jako osoba na r.č., né jako podnikatel na IČ.
Nevím, jestli se má HYPOTEKA vést v pen.deníku. Banka sama proplácí faktury za opravy. ALe splátky hypotéky se budou provádět z běžného účtu, který slouží pro podnikání - vedu pen.deník
1.Jak mám naložit s fakturami, které banka z hypotéky propácí?
2.Jak mám naložit se splátkami hypotéky?
3.Úroky z hypotéky se účtují do pen.deníku jako nedaňové výdaje?
4.FO chce z faktur hrazených hypotékou uplatnit DPH, je to možné?
Děkuji všem