Re: HYpotéka-Spěchá
*** Bude důležité, zda jde o opravy nebo TZ. Opravy by šly do nákladů. Závazek (za opravu) vlastně bude zaplacen v momentě, kdy ho banka proplatí - ten systém u DE je vcelku na Vás. Splátky hypotéky samozřejmě nedaňově. Úroky taky nedaňově. U DPH, pokud jde o plnění (opravy bytu), které pak bude osvobozené, pak nárok na odpočet není ***
Děkuji "bdm" za Vaši radu. Mohu mít ještě další dotazy?
FO dostala hypotéku na zvláštní účet v bance, který ale on sám nemá k dispozici. 1) Mám příjem celé hypotéky,vlastně její fiktivní příjem dát do pen.deníku , nebo mám ji zaevidovat, kde?
FO dostala hypotéku na opravu bytů, ale může z ní opravit i celý dům (má ho v OM) a rovněž může postavit nové oplocení domu (do teď dům oplocení neměl). 2) Z nového oplocení, zateplení domu, opravy sklepů (nebudou sloužit k bytům) může si uplatinit DPH? Anebo jen částečně, protože v domě bydlí on sám, již pronajímá nebyt.prostory (příjem z pronájmu osvoboz.od DPH), má tam vlastní firmu - tiskárna, a nyní v něm budou další dva byty.
Děkuji moc za radu.
*** Bod 1) je opravdu jen na Vás, jak si to uděláte. Najděte si způsob, aby jste dodržela to, co požaduje DE a aby to bylo přehledné pro Vás. Co se mě týká, tak než nějaké fiktívní příjmy do peněžního deníku, tak raději kolonku na nějaké další daňové výdaje - ale je to opravdu na Vás. U 2) to budete muset rozlišovat, jaká přijatá plnění k čemu budou sloužit. Pokud budet vědět, že je to k osvobozeným, nemůžete si DPH nárokovat, pokud třeba k té tiskárně, pak ano, pokud pro obojí budete muset krátit (zahrnovat) do koeficientu.***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 3. 2006 7:43
FO (vede DE,plátce DPH) má v obchodním majetku dům, který
pronajímá jako nebytové prostory,dále v něm má svoji firmu, a také v něm bydlí. Nyní si vzal HYPOTEKU na opravu dvou bytů, které se také nachází v tomto domě. Tyto byty bude pronajímat. Příjem z pronájmu bytů bude daňový příjem.
Hypotéku dostal jako osoba na r.č., né jako podnikatel na IČ.
Nevím, jestli se má HYPOTEKA vést v pen.deníku. Banka sama proplácí faktury za opravy. ALe splátky hypotéky se budou provádět z běžného účtu, který slouží pro podnikání - vedu pen.deník
1.Jak mám naložit s fakturami, které banka z hypotéky propácí?
2.Jak mám naložit se splátkami hypotéky?
3.Úroky z hypotéky se účtují do pen.deníku jako nedaňové výdaje?
4.FO chce z faktur hrazených hypotékou uplatnit DPH, je to možné?
Děkuji všem