Družstevní byt a smlouva

• (neregistrovaný)

16. 3. 2006 7:55

Kamarádka bydlí v pronájmu v družstevním bytě(družstvo souhlasí), smlouvu má na dobu určitou na 2 roky.Smlouvu jsem osobně nečetla, ale má tam nějak formulováno, že za dobu těch 2 let udělají novou kuchyňskou linku (protože se nic nebral navíc,i přestože kamarádka chtěla dávat něco navíc místo linky).
    Majitel ovšem začal mít finanční problémy, tak bych chce prodat.Kamarádce to nabídl samozřejmě jako první, a spěchal na to.Podotknu, že ve smlouvě nebyla výpovědní doba, tu jí da(2měsícení)l podepsat, až ted někdy, protože kamarádka má manžela slováka, vyřizovali jeho trvalé bydliště v Česku, takže by to nějaký měsíc trvalo.Stalo se ovšem to, že kamarádka měla požádáno o městský byt, a osud jí byl nakloněn tak, že ho včera dostali.Takže nebudou kupovat družstevní, ale půjdou do městského.Kámen úrazu je ten, že majitel protože nestihli udělat kuchyňskou linku, chce po nich za každý měsíc 1.000Kč (tj.asi 9000Kč) Jsou povinni mu to vyplatit?
    Vím, že je to složitější,ale prosím o názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 3. 2006 10:56

pája (neregistrovaný)

Re: Družstevní byt a smlouva
      Přiznám se, že jsem to moc nepochopil, ale zkusím:
      Družstevní byt může člen družstva dát do PODNÁJMU a to se souhlasem BD- píšete, že souhlas mají.
      Podnájemní smlouva na dva roky- doba určitá, doplněna výp.doba 2 měsíce, smlouvu lze ukončit vždy dohodou nebo výpovědí nebo končí uplynutím doby, na kterou byla sjednána, takže nejde-li ten"majitel-družstevník" na dohodu ukončit podnájem ihned, tak musí dát výpověď.
      Nájemné by mělo být sjednáno s podnájemní smlouvě, správně se to dělá tak, že je čistý nájem- např. 3.000.-Kč a dále zálohy na služby- např.2.500.-Kč, poplatky celkem 5.500.-Kč. Tuto částku by měli platit i po dobu dvouměsíční výpovědní lhůty, pak už nejsou ničím vázáni.
      Jak je to s tím 1.000.-Kč, jsem nepochopil, ale pokud to nemají ve smlouvě, tak to z nich nemůže nijak vymáhat.
      Doufám, že jsem pomohl, případně se ozvěte znovu, dávám si upozornění na příspěvek.

• 16. 3. 2006 11:24

andrea (neregistrovaný)

Protože to chtěl prodat, a kamarádka, aby nemusela s rodinou na ulici, to byla nucena koupit.Myslím si,že nemají ani žádnou dohodu o ukončení, popř.výpověd.
      Platí zálohy na služby, a zkrátka mu do kapsy nic, tak se dohodli na té lince, a nestihli to, protože si mysleli, že tam ještě min.rok a déle budou bydlet.Majitel byl v počátku naprosto proti prodeji.Začlo to tím, že byl nucen to prodat (potřebuje peníze),ale úplně náhodně zrovna dostala kamarádka zprávu z města,že jim byl přidělen městský byt ( o který mají nějakou dobu zažádáno).Když se dověděl, že to kupovat nebude a jde do městského bytu, tak na ní zaútočil, jak se vyrovnají s tou kuchynskou linkou a sdělil jí, že chce za každý měsíc, co tam bydleli(což je 9měsíců) 1000Kč. Nikde to nemají napsáno, smluveno. Jde o to, že oni neudělali tu novou kuchyňskou linku.
      Jinak vám moc děkuji.

• 16. 3. 2006 11:36

pája (neregistrovaný)

Právník už se vyjádřil, je nutno posoudit podnájemní smlouvu, ale znovu- jestliže tedy měli místo placení nájmu mimo služby poskytnout materiální plnění a nechat udělat novou linku, mělo to být ve smlouvě. Není-li, buď ze slušnosti zaplatí těch 1.000.-Kč za 9 měsíců nebo ne, ať si je ten družstevník žaluje, těžko to hodnotit na dálku.
      K výpovědi- psala jste, že m,ají ke smlouvě dodatkem sjednánu možnost výpovědi 2 měsíce- tedy když chtějí skončit podnájem, tak ať dají výpověď ze smlouvy.

• 16. 3. 2006 11:48

andrea (neregistrovaný)

Na výpověd se jí určitě ještě zeptám, jestli mají . Já jsem jí radila, at vezme smlouvu a jde se zeptat za právníkem.
      Oběma moc děkuji za názory a přeji pěkný den

• 16. 3. 2006 10:59

právník (neregistrovaný)

Záleží na textu podnájemní smlouvy - zda výměna kuchyňské linky byla místo části nájemného (část nájemného plněna naturálně místo v penězích), nebo zda bylo dodání kuch. linky "navíc" - pak nelze vyloučit bezdůvodné obohacení na straně pod/pronajímatele. Právník musí posoudit smlouvu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).