Re: Změna právní subjektivity
Tak jak já tomu rozumím, nejedená se o nějakou "změnu právní subjektivity". Právní subjektivita zaniká u fyzické osoby jen a pouze smrtí, člověk, se kterým jste uzavřel smlouvu, byl fyzická osoba podnikající pod jménem XY... Závazky z této smlouvy musejí být platné, i když on přešel k nějaké jiné společnosti. Zkuste ten dotaz prosím ještě zestručnit. Zdeněk, student FPR
Firma fyzické osoby a její přechod na s.r.o. je z mého pohledu dosti odlišná. Už jenom plnění v případě bankrotu je značně omezené. Zajímal by mě nějaký zákon, který tuto situaci řeší. Je jasné, že z jeho strany je to vypočítavost, která má částečně vyřešit jeho problémy v budoucnosti.
I v případě bankrotu je ze zákona možnost vyrovnání. Máte ale pravdu, že tímhle se všechno dost komplikuje. Každopádně v tom také vidím vypočítavost, jde teď o to, jak to s ním budete řešit. Pokud budete nějakou částku vymáhat soudně, pak je dobré předem (např. pokud je podána žaloba a ještě dlouho nezačalo řízení), požádat soud o dočasné zmrazení majetku. To je možné, aby on už s tím nemohl spekulovat. Ty možnosti jsou ale bohužel strašně omezené, říkám to nerad, ale naše zákony dost různým vypočítavcům nahrávají a tyhle machinace jsou běžné. Všechno pak záleží na strašně věcech - těžko poradit konkrétně, např. má manželku? děti? majetek? jaké má ještě firmy? jaký je jeho zdravotní stav? ... atd. Všechno může rozhodnout v jeho prospěch, bude-li "šikovný", je ovšem smůla, že tyhle věci se dopředu jen těžko všechny dozvíte a domyslíte je. Budete muset opravdu zajít za nějakým advokátem a poradit se. Na vašem místě bych asi dlouho neváhal (jsou tam různé promlčecí doby a nevím, jak dlouho je už např. dlužníkem), zkusil bych vymáhat dluh z jeho původní činnosti (jako FO podnikající...) a domáhal se vyrovnání. Závazky z této činnosti nezanikají. U soudu budete mít určitě možnost upozornit na jeho nekalé obchody ap. Předem ale říkám, že s těmito lidmi je to většinou na dlouho, může to trvat 10 let, než z něho něco fyzicky dostanete, možná i déle, je potom otázkou, o jakou jde částku a zda to vůbec bude mít smysl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
16. 3. 2006 9:11
Dobrý den, prosím o radu.
Uzavřel jsem smlouvu o smlouvě budoucí s podnikatelem - fyzickou osobou, s tím, že do určitého data bude uzavřena smlouva o dílo. Pokud některá ze smluvních stran odstoupí, je povinna druhé smluvní straně uhradit smluvní pokutu. V budoucí smlouvě nění ani zmínka o tom, že by závazek ze smlouvy plynoucí měl v budoucnu přejít na jiný subjekt. Druhou smluvní stranou jsem ani o změně právní subjektivity nebyl nikterak informován. Podnikatel však již nemá živnostenské oprávnění (byla mu zrušena živnost z důvodu zráty bezúhonnosti, což nemohu dokázat, neboť nemám k této informaci oficiální přístup). Vytvořil s.r.o. kde jiná osoba je jednatelem a on prokuristou. Co teď? Pozbývá smlouva o smlouvě budoucí platnosti automaticky, když jedna smluvní strana již neexistuje? (nemám ani s kým uzavřít dohodu o ukončení smluvního vztahu a podle mého ani komu uhradit smluvní pokutu) Jsem snad povinen jednat (v případě, že by mne vůbec kontaktoval, což se zatím nestalo) s úplně jiným subjektem? Pokud mi někdo můžete v této záležitosti poradit, budu velmi vděčný.
Jarda