Re: Nerozumím přechodným ustanovením ZDP
Možná trochu složitě zodpovězené. Ke každému zákonu jsou vydávány novely (a ne málo :-)). A téměř každá tato novela obsahuje přechodné ustanovení. Důležité je přečíst přechodné ustanovení novel upravujících znění zákona za zdaňovacího období, které děláte. Ty předchozí by vás musely zajímat jen tehdy, pokud by jste činila opravné/dodatečné přiznání, anebo se s FÚ hádala o oprávněnosti svého příznání.
Děkuji že jste se ozvala, ale pořád nevím - ani v ZDP za rok 2004 jsem nenašla žádný článek I. Když si přečtu např. poslední článek zákona (před odkazy k textu): Čl. II zákona č. 669/2004 Sb. zní: Přechodná ustanovení, bod 3. říká: Ustanovení čl. I bodů 45 a 48 se použijí na osvobození příjmů podle § 19 odst. 1 písm. ze), zf), a zi) zákona č. 586/1992 Sb., ve znění zákona č. 47/2004 Sb.,,.... Já pořád hledám článek I s hromadou bodů a nikde nenacházím. Jen samé paragrafy. Jestli mi ještě poradíte, předem děkuji.
Pro vyhledávání znění samotných novel Vám doporučuji stránky:
http://www.mvcr.cz/sbirka/
Hledáte podle roku a částky Sbírky. U každé částky je uveden rozsah zákonů. Ale abych řekla pravdu, raději využívám těch softwaru, které mi nabízejí nejen znění všech novel, ale umí to zakomponovat do úplného znění s tím, že vytuční změny. Mnohem lépe se v tom orientuji. Já osobně používám (doufám, že to není skrytá reklama..:-)) program firmy MP soft.
A to si představte, že ještě teď v březnu schválili novelu, která má opět v přechodných ustanoveních, že některé body se týkají zdaňovacího období 2005! (jde především o upřesnění §13a). No řekněte, neskočil by člověk z mosta?......
je tam jen to,že oba manželé mohou uplatňovat další odpoč.položky (úroky,dary a pod.), že manželka nemusí platit dále zálohy vycházející z jejího přehledu, pokud neměla příjmy (maminy na rodičácích) ...tedy to,co nás učili na školení,že bude platit a co v původním znění zákona chybělo...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 3. 2006 12:42
Prosím, můžete mi někdo vysvětlit jak se mám vyznat v přechodných ustanoveních zákona o daních z příjmů? Za § 42 (účinnost) jsou různé "články" označené římskými číslicemi, většinou nazvaná Přechodná ustanovení. Vždycky se dívám jen na ten poslední - ČL. II, zákona č. 669/2004 Sb. zní: Přechodná ustanovení. V nich jsou buď odkazy na jednotlivé paragrafy ZDP, nebo na čl. I - ale ten jsem nikde nenašla. Poradíte, co a kde je článek I a jak se v tom mám orientovat? Děkuji.