Zápočet,uzn.reklamace - prosím POMOZTE

• (neregistrovaný)

16. 3. 2006 14:17

Pohoda,s.r.o., odběrateli normálně vydávány fa za zboží (311 / 604).
    1/ Uznali jsme reklamaci, vydali dobropis (-311 /- 604).
    Tím jsme ponížili částku a tím to hasne ne ? Co a proč mám řešit v interních dokladech, jak jsem se dočetla ? Něco s 395 a 321, nechápu. Šéf říká, že "se to udělá zápočtem". Dělám, že rozumím, ale není to pravda.

2/ Následně nám odběratel poslal fa na vyčíslení nákladů na reklamaci. Uznali jsme. Jak zaúčtuju, když "se to dle šéfa opět udělá zápočtem". Proboha jak ? V chytré knize jsem se dočetla něco o předkontaci 548/325 , tak bych zaúčtovala tu přijatou fakturu za náklady vzniklé reklamací. Ale co dál, nevím, jsem zoufalá.
    Moc vás všechny prosím o pomoc . Všem laskavě děkuji. DB

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 3. 2006 15:15

xxx (neregistrovaný)

Re: Zápočet,uzn.reklamace - prosím POMOZ
      Tím, že uděláte dobropis, Vám ještě nezmizí nedopaltek faktury ze salda (přehled nezaplacených faktur). Vy ale potřebujete mít ke konci roku na účtě 311 jen faktury, které máte skutečně nezaplacené. Takže jestliže máte fakturu za zboží např. za 100,-, odběratel Vám zaplatil 70,-, protože 300,- si započetl Váš dobropis, zůstane Vám na účtě 311 zůstatek 0, ale v saldu máte 30,- nedoplatek faktury a -30,- nedoplatek dobropisu. Zápočet si uděláte proto, aby jste se těchto nedoplatků zbavila. A někdo k tomu použije účet 395.
      30,- 395 MD / 311 D
      -30,- 395 MD / 311 D
      tímto zápisem budete mít na všech účtech nulu a zároveň se Vám odpárují faktury ze salda

Totéž platí, když máte fakturu přijatou a fakturu vydanou
      náklady na reklamaci např. 10,-
      10,- 548 MD / 321 D (na 325 účtujete v případě, že nemáte fakturu, ale přiznáváte obchodnímu partnerovi jeho náklady např. na základě dohody, dopisu apod.)

No, a pokud máte nezaplacenou odběratelskou fakturu vůči stejnému obchodnímu partnerovi, pak uděláte zápočet
      Např. odběratelská fa na 50,-

10,- 321 MD / 395 D
      10,- 395 MD / 311 D
      a zbývajících 40,- odběratel zaplatí

• 16. 3. 2006 15:18

xxx (neregistrovaný)

Re: Zápočet,uzn.reklamace - prosím POMOZ
      opravuji: částka 300,- tam nepatří, má tam být 30,-

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).