Re: hodnota daru
Nevím, zda používáte nějaký software, ale ten náš má úlohu zvanou roční zúčtování daně, kde tyto částky zadávám a poté mi to spočte. Mezi nimi je i hodnota darů. Patří to do odečitatelných položek. Ještě bych chtěla upozornit, že §38l příjmovky v odst. 1g) vyžaduje pro uplatnění této odečitatelné položky doložit "potvrzením příjemce daru nebo pořadatele veřejné sbírky [14e] o jeho výši a účelu podle §15 odst. 5", což je něco jiného než jen vlastní výpis z banky.
ja mam taky pocit, ze pouhy vypis z uctu nestaci - bohuzel kdyz poslete penize na nejakou verejnou sbirku, tezko z nich budete dostavat potvrzeni daru...
Nechápu Váš výsměch. V době těchto živelných pohrom vyšla v Mladé frontě celá stránka seznamu veřejných sbírek. U každé sbírky jsou uvedené náležitosti nejen, kam poslat peníze, ale i kdo je zřitovatel a jednací číslo, pod kterým byla tato sbírka schválena. Ten kdo psal zákon si neuvědomil, že taková organizace, kdyby měla každému zaslat potvrzení, tak celou sbírku promrhá na papír a poštovné! Shovívavost FÚ by měla být na místě.
§ 38l Zakona o danich z prijmu
1) Nárok na snížení základu daně podle § 15 prokazuje poplatník plátci daně
a) potvrzením příjemce daru nebo jeho zákonného zástupce anebo pořadatele veřejné sbírky14e) o výši a účelu daru, uplatňuje-li snížení základu daně podle § 15 odst. 1,
to si myslim je dost "jasne" ;-)
§ 38l Způsob prokazování nároku na odečet nezdanitelné části základu daně, slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků u plátce daně
(takze to znamena jen u zamestnavatele?)
btw. co rika pokyn 190? muzete byt trochu konkretnejsi....
Dík, beru to jako zastání. V případě kontroly se budu ohánět zákonem o správě daní. Tam je jasně řečeno, že důležitá je skutečnost, nikoli papír. Jestli je tato sbírka schválena zákonem na daný účel a já mám doklad o tom, že jsem to na předepsaný účet poslala tak potvrzení je jen ulehčení pro FÚ, ale v důkazním řízení bych si svůj výpis a svoje noviny obstála.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
17. 3. 2006 11:37
Zaměstnanec v lednu roku 2005 daroval peníze na veřejnou sbírku: Dlouhodobá pomoc a odstraňování následků - vlny Tsunami ve výši 10 000 Kč. Částku zaplatil příkazem k úhradě na bankoví účet, zřízený k účelu veřené sbírky dle §15 zákona o daních z příjmů. Poskytnutí daru může doložit výpisem z bankovního účtu. Jak to mam umplatňit v DPFO.