Re: hodnota daru
Nevím, zda používáte nějaký software, ale ten náš má úlohu zvanou roční zúčtování daně, kde tyto částky zadávám a poté mi to spočte. Mezi nimi je i hodnota darů. Patří to do odečitatelných položek. Ještě bych chtěla upozornit, že §38l příjmovky v odst. 1g) vyžaduje pro uplatnění této odečitatelné položky doložit "potvrzením příjemce daru nebo pořadatele veřejné sbírky [14e] o jeho výši a účelu podle §15 odst. 5", což je něco jiného než jen vlastní výpis z banky.
ja mam taky pocit, ze pouhy vypis z uctu nestaci - bohuzel kdyz poslete penize na nejakou verejnou sbirku, tezko z nich budete dostavat potvrzeni daru...
Nechápu Váš výsměch. V době těchto živelných pohrom vyšla v Mladé frontě celá stránka seznamu veřejných sbírek. U každé sbírky jsou uvedené náležitosti nejen, kam poslat peníze, ale i kdo je zřitovatel a jednací číslo, pod kterým byla tato sbírka schválena. Ten kdo psal zákon si neuvědomil, že taková organizace, kdyby měla každému zaslat potvrzení, tak celou sbírku promrhá na papír a poštovné! Shovívavost FÚ by měla být na místě.
§ 38l Zakona o danich z prijmu
1) Nárok na snížení základu daně podle § 15 prokazuje poplatník plátci daně
a) potvrzením příjemce daru nebo jeho zákonného zástupce anebo pořadatele veřejné sbírky14e) o výši a účelu daru, uplatňuje-li snížení základu daně podle § 15 odst. 1,
to si myslim je dost "jasne" ;-)
§ 38l Způsob prokazování nároku na odečet nezdanitelné části základu daně, slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků u plátce daně
(takze to znamena jen u zamestnavatele?)
btw. co rika pokyn 190? muzete byt trochu konkretnejsi....
Dík, beru to jako zastání. V případě kontroly se budu ohánět zákonem o správě daní. Tam je jasně řečeno, že důležitá je skutečnost, nikoli papír. Jestli je tato sbírka schválena zákonem na daný účel a já mám doklad o tom, že jsem to na předepsaný účet poslala tak potvrzení je jen ulehčení pro FÚ, ale v důkazním řízení bych si svůj výpis a svoje noviny obstála.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
17. 3. 2006 11:37
Zaměstnanec v lednu roku 2005 daroval peníze na veřejnou sbírku: Dlouhodobá pomoc a odstraňování následků - vlny Tsunami ve výši 10 000 Kč. Částku zaplatil příkazem k úhradě na bankoví účet, zřízený k účelu veřené sbírky dle §15 zákona o daních z příjmů. Poskytnutí daru může doložit výpisem z bankovního účtu. Jak to mam umplatňit v DPFO.