Re: pojišťovací činnost 40/50%
tohle je odpověď finance. cz
sekce: Daně a účetnictví 22.2.2006 15:44
Otázka: Pracuji pro pojišťovnu na základě smlouvy o obchodním zastoupení.Jaký paušál si mohu odečíst? 50% nebo 40%.
Odpověď: Pokud nemáte živnostenský list a tuto činnost vykonáváte na základě zákona 38/2004 Sb., tak se jedná o příjem podle §7, odst.1, písm. c) ZDP a uplatníte si výdaje ve výši 40% dosažených příjmů. Pokud živnostenský list máte, uplatníte si výdaje ve výši 50%.
Odpovídal: Dytrich Petr, JUDr.
v žl listě je zprostředkování ne pojišťovací činnost to bude asi ten zádrhel
tak teď jsem z toho jelen kam se mám ještě podívat ??
Přesně tak, zprostředkování může znamenat cokoli, záleží na tom co doopravdy děláte. Vzhledem k tomu, že se tu bavíme o zprostředkování pojištění, cituji Živnostenký zákon 455/1991 § 3 odstavec 3:
Živností dále není:
a) činnost bank, pojišťoven, zajišťoven, pojišťovacích zprostředkovatelů a samostatných likvidátorů pojistných událostí a odpovědných pojistných matematiků, penzijních fondů, spořitelních a úvěrních družstev, burz, organizátorů atd.
Je toho tam samozřejmě mnohem víc, doporučuji prostudovat, pokud máte více druhů příjmů.
a) činnost bank, pojišťoven, zajišťoven, pojišťovacích zprostředkovatelů a samostatných likvidátorů pojistných událostí a odpovědných pojistných matematiků, penzijních fondů, spořitelních a úvěrních družstev, burz, organizátorů atd.
**je tu i penzij.fodů a stavbko nedělám
Ale není tam zprostředkovatelů penzijního připojištění. Já bych to četla jako činnost penzijních fondů.
Teď jsem to zjišťovala u jedné klientky, které to rozdělení dělali přímo ve firmě pro kterou dělá. Zprostředkování penzijního připojištění, stavebního spoření, úvěrů, hypoték je opravdu na ŽL a použije se paušál 50%.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
17. 3. 2006 16:18
nenašla jsem v diskuzi,proto se ptám
a děkuji za odpověď kolik 50nebo 40%???
podle mě pokud má žl tak podniká - živnost -50%
pokud má jen smlouvu a podniká podle zvláštních předpisů 40%
potom by nebyl žádný rozdíl mezi tím jestli má nebö nemá Žl
četla jsem jeden názor ,že to záleží na tom co dělá ,ale pojišťovák pojišťuje .....
nechápu to
děkuji za odpovědi
Kamila