Re: Jak začít?
No radši v tisících než vůbec žádnou :-) Ale bude to vypadat divně, když se na FU budete ptát po rozvaze :-)) aby si to nevyložili jako pozvánku na kontrolu :-))
Nebo zatím aspoň nasadit počáteční zůstatky banky a pokladny a postupně doplňovat PZ podle toho, jak budou vycházet na světlo různé skutečnosti.
Ale samozřejmě platí to, ať ji kouká najít. Protože jinak vám nebudou sedět minulá období v rozvaze, co budete dávat za letošek berňáku.... trochu ho tím postrašte, že mu pak přijdou na kontrolu, třeba ty výkazy zázračně vyplavou :-)))
On je má, ale doma, což je na ukrajině a ani bubu nepomáhá.
děkuji za názory
Měla jsem stejný případ. Zavedla jsem si počáteční rozvahu v tisících - samozřejmě jsem měla ke každému účtu analytiku - nespecifikovaný počátek.To, co v průběhu účtování vyplavalo, jsem upřesnila, a zůstatek byl stále jako nespecifikovaný stav k 1.1.... . Podnikatel mi podepsal prohlášení,že mi nedodal počáteční stavy. (Mimochodem tu počáteční rozvahu a výsledovku jsem si - nebo vlasně on - vyžádala na FÚ. Jemu totiž doklady a uzávěrku odmítla předat jeho bývala účetní, neboť se nedohodli na ceně).
Ještě dodám,že jsem pak byla dvakrát na policii na výslechu kvůli tomuto podnikateli - ale ne proto,že bylo takovýmto způsobem účtováno,ale kvůli jeho dluhům. A ani jeden vyšetřovatel mi nenapadl způsob navedení počátečnách stavů, neboť nebylo z čeho vycházet.
Paní Marie, díky za užitečnou připomínku ohledně policie! Osobní zkušenost naštěstí nemám, ale pár kolegů mi už vyprávělo, jak jejich klienty prošetřovala policie i hospodářská kriminálka. Ti účetní v tom byli nevinně, ale vyprávěli mi, jak bedlivě ti policajti zkoumali všechny účetní zápisy a knihy... takže se opravdu vyplatí dělat vše pečlivě a v souladu se zákonem - už z pudu sebezáchovy ;-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 3. 2006 17:06
Dobrý den,
moc prosím, nemáte někdo zkušenost jak začít účtovat FO vedoucí PU, když mi nedodat počáteční rozvahu?
Mám začít jako by začal nebo poprosit FU o jeho konečnou (i když ta je zaokrouhlena.
Předem mockrát děkuji