V roce 2005 jsem mimo podnikání byla zaměstnána v období 9-12, a příjem za tyto měsíce byl 78 000 tis Kč. Letos zaměstnátní trvá a bude mým hlavním zdrojem příjmů. Pro přehled OSSZ jsem tedy po celý rok 2005 OSVČ hlavní (nedosáhla jsem požadované hranice) a v roce 2006 budu odvádět zálohy jako vedlejší ???
VZP- tam nevím zda je dána nějaká hranice jako u SP pro vedlejší a hlavní činnost. Pokud bych si mohla zvolit sama, že od 1.9. je zaměstnání hlavním zdrojem příjmů ušetřím cca 5 000,-- Kč. Jak tomu tedy je? Mohu si rozhodnout sama nebo je dána nějaká hranice, která rozhodne o vedlejší nebo hlavní?
Re: Přehledy-hlavní i vedlejší činnost
U VZP není dána hranice. Sama si rozhodnete, pokud vaše činnost je hlavní nebo vedlejší. Pokud je hlavní, musíte to nahlásit a platit zálohy. Pokud vedlejší, zálohy neplatíte, zaplatíte až pojistné podle přehledu ze zisku.
Re: Přehledy-hlavní i vedlejší činnost
U VZP je jedno jaká jste činnost jestli hlavní nebo vedlejší. Tady platíte vždy stejně podle zisku. Jen při vedlejší nemusíte platit zálohy.
19. 3. 2006 10:42
V roce 2005 jsem mimo podnikání byla zaměstnána v období 9-12,
a příjem za tyto měsíce byl 78 000 tis Kč. Letos zaměstnátní trvá a bude mým hlavním zdrojem příjmů. Pro přehled OSSZ jsem
tedy po celý rok 2005 OSVČ hlavní (nedosáhla jsem požadované hranice) a v roce 2006 budu odvádět zálohy jako vedlejší ???
VZP- tam nevím zda je dána nějaká hranice jako u SP pro vedlejší a
hlavní činnost. Pokud bych si mohla zvolit sama, že od 1.9. je
zaměstnání hlavním zdrojem příjmů ušetřím cca 5 000,-- Kč. Jak tomu tedy je? Mohu si rozhodnout sama nebo je dána nějaká hranice, která rozhodne o vedlejší nebo hlavní?