Re: Paušál
no jo ale podle pokynů které vydalo MF, tak je to správně podle Jany a taky Lenky
takže zase - kde je pravda?
na tomto odkazu jsme se dočetla:
Řádné daňové přiznání za rok 2005:
------------------------------------
ř101 příjmy: 200-20-50=130
ř102 výdaje: 65 (50 % z příjmů)
ř103 pojistné: 15
ř104 zisk: 130-65-15=50
Podle jiného názoru se nejprve uplatní 50 % výdaje (=100) a až potom odečtou úpravou podle § 23 (ř106=70) příjmy, které byly zdaněny již dříve.
Zdravím všechny. Chci ještě upozornit ohledně sociálky na
www.cssz.cz/osvc/stanoveni_vym_zakl.asp -
sociálka sděluje, že pokud někdo uplatňuje výdaje paušálem za r. 2005, tzn. podává i dodatečné za r. 2004, tak přehled a DP 2005 je odlišné, tzn. do příjmů za rok 2005 připočte úhrady pohledávek 2004, atd.
A chci ještě dodat, že jsem tady "já a paní z FÚ prezentovala" pouze názor našeho finančáku, kde jsem si prostě zjistila, jak na to pohlížejí oni. A jelikož vím, že v případě kontroly mě budou to budou právě pracovníci našeho FÚ, neriskuju.
Samozřejmě nikomu nenutím tento názor, ale schválně, zkuste se informovat i vy na vašich FÚ, pro zajímavost, jaký mají názor.
Možná jiný kraj, jiný mrav.
Re: Paušál prosím taky Lenku
na mě to stále působí tak, že k zaplac.pohl.z r.2004 se uplatňují dvojí výdaje (v dodat.DP skutečné, v DP %) nehledě k tomu, že ji dvakrát chcete dávat do příjmu (poprvé v dod.DP2004 a podruhé při zaplacení v DP2005)
Prosím taky Lenko, můžete to trošičku vysvětlit, proč?
PS: názor daň.poradce: nezahrnovat do DP2005, ale nevím, jestli ji ani neuvádět do ř.101, nebo ji uvést, ale neuplatňovat k ní % výdaje a odečíst ji tab. E
Odpovíte mi, prosím, taky Lenko?
Cením si tady Vašich rad, daň.poradce za 700Kč na hodinu ničím neručí a může se splést.Děkuji
Re: Paušál prosím taky Lenku
Změňte úhel pohledu. Snažíte se k tomu dopracovat logickou matematikou.
Logiku odložte a doplňte do DP to co se po Vás chce dle pokynů a zákonů.
Do příjmů: příjmy skutečně přijaté ze živnosti.
Do výdajů: výdaje % vypočtené z výše příjmů (logicky by zde mělo dojít ke snížení o to dodatečné DP za rok 2004 - ale to nikde napsáno nemáte, takže to nedělejte)
Do pojištění: napište částku za pojistné
Dodatečné DP za rok 2004 upravíte přez tabulku E a o to samé pak upravíte opačným způsobem DP rok 2005.
Pokud jsem rok 2004 zvyšovala, tak rok 2005 budu snižovat a naopak.
Nikomu tento postup nenutím, však si ho v případě kontroly na FÚ bude obhajovat každý sám.
Já pouze zastávám názor, že jsem vyplnila vše tak jak bylo psáno a jak se po mě chtělo.
O nějakém krácení % a podobně, i když by to bylo logické psáno není takže nic takového dělat nebudu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 3. 2006 17:18
Přecházím na % výdaje. Dodanila jsem pohledavku, kterou jsem mela ke konci roku 2004.
Zaplacena byla v roce 2005. Zapoctu ji do celkovych prijmů z nichz vypočtu 50% jako vydaje. Od prijmu odectru techto 50% a zaplacene pojistne a vyse uvedenou pohledavku z tabulky E?
Je tento postup spravny?