Re: Záloha na daň OSVČ
daňový obdobím je rok, to že v jeho průběhu dosáhnu nějakého výsledku jsem vždy uplatňovala jako argument,aby mi například zrušili povinnost platit zálohy - jinak vás přeci nikdo nemůže donutit dobrovolně platit zálohy dřív,než skončí účetní období - tedy rok a budete vědět skut.výsledek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 3. 2006 13:40
Jako OSVČ vykazuji v daňovém přiznání náklady procentem z příjmu a za rok 2005 jsem vykazál daň nižši než 30 tis. Kč a tedy v roce 2006 neplatím zálohy na daň.
Očekávám ale v roce 2006 vyšši příjem takový, že daň za rok 2006 bude patrně vyšši než 30 00 Kč.
Jsem povinnen oznamit FÚ a platit případné zálohy na daň v roce 2006 pokud v průběhu tohoto roku aktuálně dosáhnu takovou výši příjmů, že po % odpočtu nákladů ( + dallší odpočty) bych se dostal s daní nad 30 tis. Kč.
Názory na to jsou značně rozdílné a údajně tuto záležitost řeší zákon 332/92 Sb. o správě daní a poplatků - a výklad je prý na (libo)vůli příslušného pracovníka - správce daní.
Děkuji za odpověď a event. odkaz na přílušný zákon a paragraf, které toto řeší.
Svatopluk