Jak si ponechat byt v manželství?

• (neregistrovaný)

20. 3. 2006 20:08

Dobrý den,

potřebuji radu. Žiji ve společné domácnosti s manželem něco přes rok. Můj otec mi půjčil peníze na koupi bytu, ale jelikož jsme manželé při rozvodu by část naležela jemu.

Jakým způsobem máme sepsat dokument, že byt je můj a dlužnou částku otci budu splácet také já v případě rozvodu?

Moc děkuji za odpovědi

P.N.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 3. 2006 22:19

Jaša (neregistrovaný)

Re: Jak si ponechat byt v manželství?
      Otec vám půjčí peníze a vy je budete splácet z čeho? Ze společných peněz co máte s manželem. Takže to je půjčka jako kterákoliv jiná v manželství. Otec by vám musel ty peníze darovat na koupi bytu, pak by byl pouze váš.

• 20. 3. 2006 22:56

Lena (neregistrovaný)

souhlas.. ať Vám peníze "daruje", je to lepší...

• 21. 3. 2006 9:41

právník (neregistrovaný)

Pokud Vám otec půjčil peníze před manželstvím, pak jsou jak dluh tak i peníze jenom Vaše. Pokud jste za Vaše peníze koupila byt před manželstvím nebo i za jeho trvání, je byt jenom Váš. Dluh jste povinna splácet také jenom Vy a ze svých příjmů.
      Pokud Vám otec půjčil peníze za trvání manželství, jsou dluh i peníze v SJM, takže i za peníze koupený byt je v SJM. Dluh jste povinni splácet oba.

• 21. 3. 2006 9:44

právník (neregistrovaný)

Pokud Vám otec půjčil peníze před manželstvím, pak jsou jak dluh tak i peníze jenom Vaše. Pokud jste za Vaše peníze koupila byt před manželstvím nebo i za jeho trvání, je byt jenom Váš. Dluh jste povinna splácet také jenom Vy a ze svých příjmů.
      Pokud Vám otec půjčil peníze za trvání manželství, jsou dluh i peníze v SJM, takže i za peníze koupený byt je v SJM. Dluh jste povinni splácet oba. SJM lze zúžit (např. o byt a dluh na něj) notářským zápisem, který ovšem musíte podepsat oba.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).