DE - prosím o radu, zaúčtování do výdajů

• (neregistrovaný)

20. 3. 2006 21:09

Dobrý večer,

prosím o radu v následujících bodech:

1) Minulý rok jsem koupil PC "z druhé ruky" od soukromé osoby - nepodnikatele za 36000,-Kč. Mám kupní smlouvu, mohu výdaj zahrnout do výdajů ?

2) Doma mám Internet a je fakturován na otce - fyzická osoba. Nemá jej ve svých výdajích a tak bych jej chtěl do výdajů já. Co je k tomu potřeba ? Uzavřít nějakou smlouvu ?

Děkuji za pomoc, Petr

P.S. Mé díky patří také všem diskutujícím, díky kterým získávám nový přehled v pro mně nepřehledné džungli ekonomických zákonů :-)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 3. 2006 21:20

Gábina (neregistrovaný)

Re: DE - prosím o radu, zaúčtování do vý
      Na základě kupní smlouvy klidně můžete PC dát do výdajů. Smlouvu na internet + telefon si nechte přepsat na své jméno - změna smlouvy. Teda pokud máte u otce trvalé bydliště - tzn. i sídlo podnikání - pak můžete uplatňovat část těchto výdajů jako ovlivňujících daň.

• 20. 3. 2006 21:51

Petr (neregistrovaný)

Změna smlouvy ano, ale až od tohoto roku. Chtěl jsem nějak pořešit minulý rok, kdy faktury byly vystavovány na otce a on je platil ze svého účtu. Přípojku jsem používal pouze já k podnikání.

• 20. 3. 2006 22:19

BP (neregistrovaný)

Zrovna jsem toto nedávno řešila na FÚ. Smlouva na manžela, změna smlouvy nevýhodná, tlf užívám jen já. Řekli mi, že si mezi sebou sepsat smlouvu, kde mi na neurčito "půjčuje" k užívání telefon i se SIM kartou. Jen Vám radím uplatňovat výdaj poměrnou částí, oni jsou hákliví, když někdo mobil a internet dává do nákladů celý. Takže si s otcem sepiště smlouvu, kde se zavážete vyrovnat úhrady v hotovosti a vystavte si výdajové doklady na ty částky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).