Slováci

• (neregistrovaný)

21. 3. 2006 12:45

V historii jsem si našla příspěvky s tématikou zaměstnání Slováků, ale odpovědi jsou: "mělo by být", "asi" apod. Prosím o stručné informace, jak se mohou zaměstnat Slováci. Ohlašovací karta na ÚP, to je to jediné, s čím jsem si jistá. Jakou má povinnost zaměstnavatel k zdr. pojištovně, pod jakým kódem? Na OSSZ zašlu
    Přihlášku. Myslím si, že to bude stejné jako u našeho občana, ale pro jistotu, prosím o informace. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 3. 2006 13:15

DanaS (neregistrovaný)

Re: Slováci
      Na OSSZ a ZP přihlašujete stejně jako zaměstnance z ČR. Jen co se týká ZP, záleží na tom, jakou si vyberou.
      Moje zkušenost: Máme Slováky od 1.1.2005. Hlásila jsem je na VZP (údajně jiná ZP lidi ze zemí EU nepřijímala, což asi nebyla pravda).
      Na VZP je přihlašujete kódem E a číslo pojištěnce má svoje specifika, ale pokud vyplníte formulář na stránkách VZP, pokyny Vás povedou. Poté jim VZP přidělí kartičky s jejich číslem pojištěnce a od té doby je vedete ne pod jejich rodnými čísly, ale těmi přidělenými.
      Letos jsem je přehlašovala na OZP, protože u VZP nebyli spokojeni (žádali o formulář E 106 a VZP s ním dělá drahoty - nedostali ho).
      Informovala jsem se u OZP a vše bez problému - vzali je a hned ty formuláře dostali. Tam jsem je přihlašovala normálně kódem P a byla jim zachována jejich rodná čísla.
      Pokud ještě budete nějakou informaci potřebovat, ozvěte se - mám s nimi bohaté zkušenosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).