Re: Přiznání k dani FO
>V r. 2005 jsem dokončil VŠ, promoce 6/05. V 8/05 jsem
>si vyřídil ŽL, začal jsem pracovat na ŽL
>(programování), od 1. 11. 05 jsem navíc zaměstnán na 0,25 úvazek.
>
>Vím, že se na mne v 1. roce nevztahuje minimální
>základ daně, co mi není jasné je, zda mohu uplatnit za 1. -
>7. měsíc nezdanitelnou částku za studium, nebo zda se
>mé daň. přiznání týká pouze období, od kterého jsem
>zaregistrován na FÚ.
>
>Druhý dotaz se týká toho, zda mohu vést účetnictví
>(místo daňové evidence). Vystavil jsem totiž v r. 2005 2
>faktury, z nichž mi byla v r. 05 jedna proplacena
>celá, druhá jen částečně, takže bych musel neuhrazenou
>část fa zahrnout do letošního roku a tím bych si zbytečně
>zvyšoval základ daně letošní. Nešťourá v tom FÚ, proč
>že nevedu DE ale účetnictví?
>
>Děkuji za radu a názory a přeji pěkný den.
Pokud máte potvrzení o studiu, můžete nárokovat slevu na dani za rok 2005.
To, že jste vystavil 2 faktury neznamená, že vedete účetnictví.
Účetnictví znamená podvojné účetnictví.
Daňová evidence znamená bývalé jednoduché účetnictví.
Předpokládám, že nevedete podvojné účetnictví.
>
>Jakub
>>
>>Děkuji za radu a názory a přeji pěkný den.
>
>Pokud máte potvrzení o studiu, můžete nárokovat slevu
>na dani za rok 2005.
Potvrzení o studiu mohu získat, znamená to tedy, že i když jsem v 1. polovině r. ještě nepodnikal, mohu si odpočet za studium uplatnit?
>
>To, že jste vystavil 2 faktury neznamená, že vedete
>účetnictví.
>Účetnictví znamená podvojné účetnictví.
>Daňová evidence znamená bývalé jednoduché účetnictví.
>Předpokládám, že nevedete podvojné účetnictví.
Teď chci zpracovat daň. přiznání, takže záleží, jak se k účtování "postavím". Získal jsem nějaké rady od známé, ale chtěl jsem si to prověřit. Zatím jsem jen vystavil zmíněné 2 faktury a platil ZP a SP. Počítač jsem měl už předtím, žádné náklady jsem neměl.
Ve formuláři přiznání se uvádí, zda vedu účetnictví nebo DE.
Známá mi řekla, že když zvolím DE, mohu do loňského roku uplatnit pouze příjmy, které jsem fyzicky obdržel, tj. zaplacené částky, zatímco když zvolím vedení účetnictví, v podstatě zoptimalizuji příští daň. přiznání, protože budu mít určitě vyšší příjmy než za konec loňského roku a musel bych tam ještě připočíst příjmy za loňskou práci, uhrazené až letos.
>
>>
>>Jakub
Jakube,
myslím, že účetnictví - tzn. podvojné účetnictví, pokud ho budete chtít vést vy sám, tak to nedělejte.
Nabízejí se vám další dvě varianty:
- buď povedete daňovou evidenci, a budete sledovat skutečné příjmy a skutečné výdaje za určité daňové období
- nebo nepovedete ani účetnictví, ani daňovou evidenci, a budete uplatňovat takzvané výdaje paušálem, tzn. že povedete pouze evidenci příjmů, a z nich si v daňovém přiznání uplatníte minimálně 50% výdajů - bez jakýchkoliv dokladů. Toto je letos velmi populární metoda. A pokud podnikáte teprve od roku 2005, tak s klidem můžete začít. Záleži na tom, jaký druh živnosti máte, a zda se vám to vyplatí. Jedná se o to, že určité živnosti nejsou schopny doložit ani těch 50% z příjmů, napr. činnost účetní, správci sítě a pod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 3. 2006 17:03
V r. 2005 jsem dokončil VŠ, promoce 6/05. V 8/05 jsem si vyřídil ŽL, začal jsem pracovat na ŽL (programování), od 1. 11. 05 jsem navíc zaměstnán na 0,25 úvazek.
Vím, že se na mne v 1. roce nevztahuje minimální základ daně, co mi není jasné je, zda mohu uplatnit za 1. - 7. měsíc nezdanitelnou částku za studium, nebo zda se mé daň. přiznání týká pouze období, od kterého jsem zaregistrován na FÚ.
Druhý dotaz se týká toho, zda mohu vést účetnictví (místo daňové evidence). Vystavil jsem totiž v r. 2005 2 faktury, z nichž mi byla v r. 05 jedna proplacena celá, druhá jen částečně, takže bych musel neuhrazenou část fa zahrnout do letošního roku a tím bych si zbytečně zvyšoval základ daně letošní. Nešťourá v tom FÚ, proč že nevedu DE ale účetnictví?
Děkuji za radu a názory a přeji pěkný den.
Jakub