Re: společné zdanění manželů
Ano, podává každý sám za sebe. Doporučuju vyplnit každému přiznání do řádku 42, pak přejít na přílohu č. 5, protože tam se každému vypočte základ daně. Přílohu taky budete dělat každému zvlášť, musí být vyplněna zrcadlově, tzn. částky u poplatníka-manžela se musí shodovat s částkami ve sloupci manžel v manželčině přiznání a naopak. V příloze č. 5 dojdeš k upravenému základu daně, který přepíšeš zpátky do přiznání na řádek č. 61 (řádky mezi 43-60 se nevyplňují) - na tom řádku je to i napsaný, že jde o údaj z přílohy č. 5 řádek 526 no a pak už pokračuješ normálně, zaokrouhlení, daň, záloha atd.
Pozor jen na vyplnění žádost i přeplatku, začíná se jakoby odspoda, tj. nejdřív se část přeplatku manžela připíše na manželčinu daň a zbytek se může vrátit na účet nebo na složenku. Snad jsem to popsala trochu srozumitelně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
21. 3. 2006 18:21
Dobrý den, potřebuji poradit,při SZM se podává pouze jedno daňové přiznání společné nebo musí i každý sám za sebe jednotlivě.Obrátil se na mě kamarád a já jsem to jeětě nedělala.ˇUčetní jim vyplnila SZM a ještě každému zvlášť DP.Je to tak správně.Z návodu na vyplnění nejsem moudrá.Děkuji za rady zkušenějších a podbrobný návod jak na to