Manželka zdědila po své matce cenné papíry v hodnotě cca 80tis. Kč. Agentka s ní (s manželkou) sepsala komisionářskou smlouvu a sdělila jí, že cenné papíry může prodat hned, ale to že se jí bude zdaňovat v rámci daně z příjmu, nebo že musí 6 měsíců počkat a po uplynutí této doby zdaňovat nemusí nic. Nevím proč, ale tyto argumenty se mi zdají nějaké divné. Poradíte mi někdo, prosím, jak to je - jestli se platí daň či nikoliv. Děkuji
Re: Cenné papíry a daň z příjmu
Agentka měla pravdu, příjmy z prodeje CP jsou osvobozeny až po uplynutí 6 měsíců od jejich nabytí (§ 4 odst 1 písm w) zákona o daních z příjmů). V případě získání CP zděděním se za den nabytí považuje den úmrtí zůstavitele.
Re: Cenné papíry a daň z příjmu
*** Pokud se na prodej nevztahuje osvobození dle §4/1/w (tam je opravdu osvobození až po šesti měsících), pak příjem z prodeje je příjmem §10/1/b. Ale ke zdanění jde jen rozdíl (prodal mínus nabyl viz. §10/5) ***
22. 3. 2006 10:40
Manželka zdědila po své matce cenné papíry v hodnotě cca 80tis. Kč. Agentka s ní (s manželkou) sepsala komisionářskou smlouvu a sdělila jí, že cenné papíry může prodat hned, ale to že se jí bude zdaňovat v rámci daně z příjmu, nebo že musí 6 měsíců počkat a po uplynutí této doby zdaňovat nemusí nic.
Nevím proč, ale tyto argumenty se mi zdají nějaké divné.
Poradíte mi někdo, prosím, jak to je - jestli se platí daň či nikoliv.
Děkuji