Re: Studium a základ DP
Jsem studentem od 09/05, ZL mam od 08/05 a od te doby si take platim zalohy na socialni poj. (jako hlavni cinnost). 26 let mi bude letos v cervenci. Tak nevim, lze to pouze uvest na Prehledu + potvrzeni o studiu nebo jsem mel nahlasit OSSZ a zpetne uplatnit nemohu?
uplatnite az v prehledu + to potvrzeni o studiu;
hlasit jste dle meho nemusel (pokud vam to placeni zaloh neprekazelo)
A v jakem radku prehledu si toto mohu uplatnit? Ř.20 (nezaopatřené dítě) nesplňuji - "Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se pro účely tohoto zákona považuje
studium na středních a vysokých školách v České republice, s výjimkou dálkového, distančního, večerního a kombinovaného studia, je-li dítě v době takového studia výdělečně činno."
Re: předchozí diskuze
Paní Ilono, pokud Vás to ještě zajímá... zadal jsem si ve vyhledávání kombinované studium a už se to tady řešilo.
Odpovídala zejména paní Jiřka, která opravdu rozlišuje kombinované studium na střední a vysoké škole - slevu na studenta si u DP lze uplatnit pouze při komb. (nebo dálkovém) studiu na VŠ, nikoli SŠ.
Nicméně se nic nemění na tom, že se při definici soustavné přípravy na povolání zákony 155/1995 Sb. a 117/1995 Sb. vylučují :-)
tak pí. Jaša psala, ze neporadi, protoze nevi.... taky jsem si nechala vyjet tu historii a pani Jirka mluvi tedy zcela opacne - tedy ze muzete.... je fakt, ze pani Jiřka se vetsinou neplete (vlastne si nevzpominam na pripad, kdy by se pletla ;-), takze ja nevim.... potrebovala bych to od nekoho polopaticky vysvetlit:-)))
Jedine, co me napada je:
1. odpocet na studenta v DP muzete, protoze v zakone je u kombinovaneho studia podminkou pro neuplatneni ta SŠ (i kdyz ja nasla upravu, ze ne, ale v tomto duchu odpovidala i pi. Jirka)
2. co se tyce SP - platite z rozdilu prijmy-výdaje, takze proto je v zakone, ze se na vas osvobozeni nevztahuje..... ale to zase nesedi na ostatni studenty, kteri take plati z rozdilu a studuji prezencne.... (anebo neplatite a ja jsem uplne mimo ;-)
Tak jsem se rozhodnul - uplatnim v DP, u SP ne... Kdyby neco budu se ohanet 117/1995 Sb. § 12. To je ficak!!!
Nejlepsi na tom je, ze nevim jaky je rozdil v kombinovanem a prezencnim studiu, tedy alespon v mem pripade. Studuji matematickou fakultu UK kombinovane studium a do skoly musim chodit stejne jako prezencni studenti. Jedinou vyhodou je ze si muzu vybrat na jaky kurz chodit a hybat si vic s rozvrhem.
No ale to sem nepatri. Aspon skladam hold vsem poradcum a ucetnim, kteri se v tomto systemu vyznaji :-))))
Diky za tohle forum a Vam pani Ilono.
nemate zac :-) taky jsem se rada poucila...
jeste me napadlo - na tom vasem potvrzeni o studiu bude zmineno, ze se jedna o kombinovane studium? Driv to tam bylo k zaskrtnuti (prezencni x kombinovane), ale pokud v tom vasem pripadem mezi studijnimi programy neni takovy rozdil, tak by to tam nemuselo byt zdurazneno.... pokud nebude, tak bych uplatnila i SP ;-)
zmena???
ted jsem si poradne precetla v Prehledu ten §20 3a zakona 155/95 (o duchodovem zabezpeceni) - kam jsem predpokladala, ze to studium napisete - a v nem je uvedeno, ze v pripade kombinovaneho studia narok na uplatneni studenta nemate (pokud si vydelavate)..... tak jsem z toho tak trochu jelen.... nevim, jestli to chapu spravne...
Re: zmena???
Ja uz tomu taky nerozumim. Pri vyplnovani DP v r. 51 odkazuji na zakon 117/1995 Sb. §12-15, kde cituji: "Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se považuje:
a) studium na středních a vysokých školách v České republice, s výjimkou
2. dálkového, distančního, večerního nebo kombinovaného studia na STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH!!!, je-li dítě v době takového studia výdělečně činno podle §10 nebo má-li v době takového studia nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.
a v Přehledu odkazují na §20 3a zakona 155/95 (o důchodovem zabezpeceni), kde uz jsou zahrnuty i vysoké školy...tak nevím co platí a čím se mám řídit...
ja v tom 117/1995 §12 nasla toto
§ 12
Soustavna prÏ õÂprava dõÂteÏte na budoucõ povolaÂnõÂ
Za soustavnou prÏõÂpravu dõÂteÏte na budoucõÂ povola
ÂnõÂ se povazÏuje
a) studium na středních a vysokých školách v České republice,10) s výjimkou studia při zaměstnání a kombinovaného studia, je-li dítě v době takového studia výdělečně činno v rozsahu uvedeném v § 10........................
sakra, ta cestina je hrozna !!!!
takze by jste si nemel uplatnovat ani na studenta.......
to jsou veci!!!!!!!!
stranky min. vnitra:
http://www.mvcr.cz/sbirka/1995/sb31-95.pdf
kouknete na to, mozna uz vidim spatne..... to je ale pro me docela sok, ja zila v presvedceni, ze do 26 let je to jedno ale pouze do 18 to musi byt prezencni forma studia (alespon tak to na prvni pohled vypada v Zakone o danich z prijmu)!!!!
Vidíte to správně :-)
Takže z toho všeho vyplývá, že pokud jsem OSVČ a studuji dálkově, distančně nebo kombinovaně VŠ (či SŠ), nemohu uplatnit slevu na studenta v DP ani na zálohách SP.
Tak jsem rád, že jsme to spolu vykoumali. Ale škoda že to nejde :-(
Jen by to příště mohli psát do pokynů více přehledně, jak říkáte.
Nicméně Vám moc děkuji Ilono!
Teď jsem se k tomu teprve dostala, nevím, zda jsem tady přelouskala všechno, ale u VŠ studia nezáleží na způsobu studia. Může být denní nebo dálkové, to je jedno, stále máte statut studenta a můžete uplatnit studentský odpočet (letos slevu z daně) až do 26 let. Nevím o tom, že by v tomto nastala nějaká změna.
Pani Jirko, vy to tu studujete i o pulnoci!!!! Tak to klobouk dolu....
My jsme s Janem vicemene dospeli ke stejnemu zaveru - ale jen z hlediska DP, z hlediska socialky je kombinovane studium vyloucene - na Prehledu je v radku c. 20. Byl/a jsem nezaopatřeným dítětem podle § 20 odst. 3 písm. a) zák. č. 155/1995 Sb. - a tam je kombinovane studium vyloucene - § 21
(1) Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se pro účely tohoto zákona považuje
a) studium na středních a vysokých školách v České republice 21), s výjimkou dálkového, distančního, večerního a kombinovaného studia, je-li dítě v době takového studia výdělečně činno alespoň v rozsahu uvedeném v § 27 ...)
Nevim, jestli to chapu dobre....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 3. 2006 11:07
Jsem OSVČ. Mohu uplatnit slevu na studenta za kombinované studium na VŠ? Ovlivňuje studium placení sociálního pojištění? Mám uvést své příjmy z podnikání jako hlavní nebo vedlejší? Děkuji všem