Re: Studium a základ DP
Jsem studentem od 09/05, ZL mam od 08/05 a od te doby si take platim zalohy na socialni poj. (jako hlavni cinnost). 26 let mi bude letos v cervenci. Tak nevim, lze to pouze uvest na Prehledu + potvrzeni o studiu nebo jsem mel nahlasit OSSZ a zpetne uplatnit nemohu?
uplatnite az v prehledu + to potvrzeni o studiu;
hlasit jste dle meho nemusel (pokud vam to placeni zaloh neprekazelo)
A v jakem radku prehledu si toto mohu uplatnit? Ř.20 (nezaopatřené dítě) nesplňuji - "Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se pro účely tohoto zákona považuje
studium na středních a vysokých školách v České republice, s výjimkou dálkového, distančního, večerního a kombinovaného studia, je-li dítě v době takového studia výdělečně činno."
Re: předchozí diskuze
Paní Ilono, pokud Vás to ještě zajímá... zadal jsem si ve vyhledávání kombinované studium a už se to tady řešilo.
Odpovídala zejména paní Jiřka, která opravdu rozlišuje kombinované studium na střední a vysoké škole - slevu na studenta si u DP lze uplatnit pouze při komb. (nebo dálkovém) studiu na VŠ, nikoli SŠ.
Nicméně se nic nemění na tom, že se při definici soustavné přípravy na povolání zákony 155/1995 Sb. a 117/1995 Sb. vylučují :-)
tak pí. Jaša psala, ze neporadi, protoze nevi.... taky jsem si nechala vyjet tu historii a pani Jirka mluvi tedy zcela opacne - tedy ze muzete.... je fakt, ze pani Jiřka se vetsinou neplete (vlastne si nevzpominam na pripad, kdy by se pletla ;-), takze ja nevim.... potrebovala bych to od nekoho polopaticky vysvetlit:-)))
Jedine, co me napada je:
1. odpocet na studenta v DP muzete, protoze v zakone je u kombinovaneho studia podminkou pro neuplatneni ta SŠ (i kdyz ja nasla upravu, ze ne, ale v tomto duchu odpovidala i pi. Jirka)
2. co se tyce SP - platite z rozdilu prijmy-výdaje, takze proto je v zakone, ze se na vas osvobozeni nevztahuje..... ale to zase nesedi na ostatni studenty, kteri take plati z rozdilu a studuji prezencne.... (anebo neplatite a ja jsem uplne mimo ;-)
Tak jsem se rozhodnul - uplatnim v DP, u SP ne... Kdyby neco budu se ohanet 117/1995 Sb. § 12. To je ficak!!!
Nejlepsi na tom je, ze nevim jaky je rozdil v kombinovanem a prezencnim studiu, tedy alespon v mem pripade. Studuji matematickou fakultu UK kombinovane studium a do skoly musim chodit stejne jako prezencni studenti. Jedinou vyhodou je ze si muzu vybrat na jaky kurz chodit a hybat si vic s rozvrhem.
No ale to sem nepatri. Aspon skladam hold vsem poradcum a ucetnim, kteri se v tomto systemu vyznaji :-))))
Diky za tohle forum a Vam pani Ilono.
nemate zac :-) taky jsem se rada poucila...
jeste me napadlo - na tom vasem potvrzeni o studiu bude zmineno, ze se jedna o kombinovane studium? Driv to tam bylo k zaskrtnuti (prezencni x kombinovane), ale pokud v tom vasem pripadem mezi studijnimi programy neni takovy rozdil, tak by to tam nemuselo byt zdurazneno.... pokud nebude, tak bych uplatnila i SP ;-)
zmena???
ted jsem si poradne precetla v Prehledu ten §20 3a zakona 155/95 (o duchodovem zabezpeceni) - kam jsem predpokladala, ze to studium napisete - a v nem je uvedeno, ze v pripade kombinovaneho studia narok na uplatneni studenta nemate (pokud si vydelavate)..... tak jsem z toho tak trochu jelen.... nevim, jestli to chapu spravne...
Re: zmena???
Ja uz tomu taky nerozumim. Pri vyplnovani DP v r. 51 odkazuji na zakon 117/1995 Sb. §12-15, kde cituji: "Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se považuje:
a) studium na středních a vysokých školách v České republice, s výjimkou
2. dálkového, distančního, večerního nebo kombinovaného studia na STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH!!!, je-li dítě v době takového studia výdělečně činno podle §10 nebo má-li v době takového studia nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.
a v Přehledu odkazují na §20 3a zakona 155/95 (o důchodovem zabezpeceni), kde uz jsou zahrnuty i vysoké školy...tak nevím co platí a čím se mám řídit...
ja v tom 117/1995 §12 nasla toto
§ 12
Soustavna prÏ õÂprava dõÂteÏte na budoucõ povolaÂnõÂ
Za soustavnou prÏõÂpravu dõÂteÏte na budoucõÂ povola
ÂnõÂ se povazÏuje
a) studium na středních a vysokých školách v České republice,10) s výjimkou studia při zaměstnání a kombinovaného studia, je-li dítě v době takového studia výdělečně činno v rozsahu uvedeném v § 10........................
sakra, ta cestina je hrozna !!!!
takze by jste si nemel uplatnovat ani na studenta.......
to jsou veci!!!!!!!!
stranky min. vnitra:
http://www.mvcr.cz/sbirka/1995/sb31-95.pdf
kouknete na to, mozna uz vidim spatne..... to je ale pro me docela sok, ja zila v presvedceni, ze do 26 let je to jedno ale pouze do 18 to musi byt prezencni forma studia (alespon tak to na prvni pohled vypada v Zakone o danich z prijmu)!!!!
Vidíte to správně :-)
Takže z toho všeho vyplývá, že pokud jsem OSVČ a studuji dálkově, distančně nebo kombinovaně VŠ (či SŠ), nemohu uplatnit slevu na studenta v DP ani na zálohách SP.
Tak jsem rád, že jsme to spolu vykoumali. Ale škoda že to nejde :-(
Jen by to příště mohli psát do pokynů více přehledně, jak říkáte.
Nicméně Vám moc děkuji Ilono!
Teď jsem se k tomu teprve dostala, nevím, zda jsem tady přelouskala všechno, ale u VŠ studia nezáleží na způsobu studia. Může být denní nebo dálkové, to je jedno, stále máte statut studenta a můžete uplatnit studentský odpočet (letos slevu z daně) až do 26 let. Nevím o tom, že by v tomto nastala nějaká změna.
Pani Jirko, vy to tu studujete i o pulnoci!!!! Tak to klobouk dolu....
My jsme s Janem vicemene dospeli ke stejnemu zaveru - ale jen z hlediska DP, z hlediska socialky je kombinovane studium vyloucene - na Prehledu je v radku c. 20. Byl/a jsem nezaopatřeným dítětem podle § 20 odst. 3 písm. a) zák. č. 155/1995 Sb. - a tam je kombinovane studium vyloucene - § 21
(1) Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se pro účely tohoto zákona považuje
a) studium na středních a vysokých školách v České republice 21), s výjimkou dálkového, distančního, večerního a kombinovaného studia, je-li dítě v době takového studia výdělečně činno alespoň v rozsahu uvedeném v § 27 ...)
Nevim, jestli to chapu dobre....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
22. 3. 2006 11:07
Jsem OSVČ. Mohu uplatnit slevu na studenta za kombinované studium na VŠ? Ovlivňuje studium placení sociálního pojištění? Mám uvést své příjmy z podnikání jako hlavní nebo vedlejší? Děkuji všem