Re: DE v pohostinství
*** Je dobré si oddělit tržby za výčep a kuchyň, dále je třeba si uvědomit, že stravenky jsou tržby v okamžiku přijetí, ne proplácení. Jinak si myslím, že je to běžný nákup a prodej. Také si hlídejte obrat pro DPH, což při dnešních cenách je hned a z vlastní praxe Vás mohu ujistit,že malé hospody DPH ničí (pokud to chcete dělat aspoň trochu poctivě).
Re: DE v pohostinství
protože potraviny jsou s 5% na vstupu a odvádí se 19% z ceny prodejní....to je rozdíl...u prodeje alkoholu - vstup 19%,prodej 19% ale protože je marže třeba i 100-200 % tak je vlastně 19% odvod z ceny,která je dvojnásobně zvýšená....chce to pořádně propočítat....plátce DPH mají vellký problém při platbě toho DPH..
Re: DE v pohostinství
***Souhlasím. A mám s tím vlastní zkušenosti. Jednak mám hospodu a opravdu uvažuji o zavření. Na DPH si musím už pomalu půjčovat. Kromě toho dělám externě účetnictví a loni mi jedna hospoda (externí ) skončila hlavně kvůli DPH. Nemám nijak vysoké tržby a odvádím kvartálně státu cca 35-45,000,-Kč. Také zaměstnanci jsou celkem drahá záležitost. Dobře si to propočítejte.
Re: DE v pohostinství
No však když nakoupíte potraviny s 5% DPH 100 + 5 tak zaplatíte 105, dostanete zpátky 105 a když je prodáte uvažujme bez marže s 19% tak je to 100 + 19 takže dostanete 119, takže vydáte na DPH 5 - dostanete vráceno 5 a prodáte za 19, odevedete 19.
a vy tu vyšší DPH vyiinkasujete od zákazníka, takže to zaplatí ve finále ten konečný spotřebitel. Tak kde je problém? Nechápu.
Re: DE v pohostinství
Krásná teorie, dámy. Problém je v tom, že pokud máte ceny jídel kalkulované tak, aby vám zbylo na mzdy, odvody, nájem apod, musíte ve chvíli přechodu na plátcovství zdražit o cca 14%. Ceny jídel se spolehlivě dostanou nad ceny u konkurence, klesnou tržby a jste v háji. Z tržeb se neplatí pouze potraviny, ale i další záležitosti, viz výše uvedené mzdy apod a výše těchto nákladů může přesahovat Vaši marži a to i včetně DPH, které Vám účetně zaplatil konečný spotřebitel. Ceny tzv. poledních menu jsou u většiny restaurací na hranici rentability. Samozřejmě, neplatí to obecně u všech restaurací, ale spousta těch menších problémy má.
Re: DE v pohostinství
***********
Přečtěte si důkladně odpověď od VV. Něco jiného je vinárna a něco jiného hospoda s jídlem. To, že účtujete vinárnu, ještě neznamená, že dokážete odhadnout paseku, jakou dokáže DPH nadělat:))) Mluvím z vlastní zkušenosti - jednak účetní (taky účtuju dost hospod) a jednak majitele restaurace, kde se poměrně hodně vaří. Mohu vás ujistit, že krása stíhá nádheru a při placení DPH mi nebývá do skoku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 3. 2006 12:44
Známá si chce otevřít hospodu a požádala mě, abych jí vedla DE.
Jsou nějaké zvláštnosti v papírování u hostinské činnosti?