Re: DE v pohostinství
*** Je dobré si oddělit tržby za výčep a kuchyň, dále je třeba si uvědomit, že stravenky jsou tržby v okamžiku přijetí, ne proplácení. Jinak si myslím, že je to běžný nákup a prodej. Také si hlídejte obrat pro DPH, což při dnešních cenách je hned a z vlastní praxe Vás mohu ujistit,že malé hospody DPH ničí (pokud to chcete dělat aspoň trochu poctivě).
protože potraviny jsou s 5% na vstupu a odvádí se 19% z ceny prodejní....to je rozdíl...u prodeje alkoholu - vstup 19%,prodej 19% ale protože je marže třeba i 100-200 % tak je vlastně 19% odvod z ceny,která je dvojnásobně zvýšená....chce to pořádně propočítat....plátce DPH mají vellký problém při platbě toho DPH..
***Souhlasím. A mám s tím vlastní zkušenosti. Jednak mám hospodu a opravdu uvažuji o zavření. Na DPH si musím už pomalu půjčovat. Kromě toho dělám externě účetnictví a loni mi jedna hospoda (externí ) skončila hlavně kvůli DPH. Nemám nijak vysoké tržby a odvádím kvartálně státu cca 35-45,000,-Kč. Také zaměstnanci jsou celkem drahá záležitost. Dobře si to propočítejte.
No však když nakoupíte potraviny s 5% DPH 100 + 5 tak zaplatíte 105, dostanete zpátky 105 a když je prodáte uvažujme bez marže s 19% tak je to 100 + 19 takže dostanete 119, takže vydáte na DPH 5 - dostanete vráceno 5 a prodáte za 19, odevedete 19.
a vy tu vyšší DPH vyiinkasujete od zákazníka, takže to zaplatí ve finále ten konečný spotřebitel. Tak kde je problém? Nechápu.
Krásná teorie, dámy. Problém je v tom, že pokud máte ceny jídel kalkulované tak, aby vám zbylo na mzdy, odvody, nájem apod, musíte ve chvíli přechodu na plátcovství zdražit o cca 14%. Ceny jídel se spolehlivě dostanou nad ceny u konkurence, klesnou tržby a jste v háji. Z tržeb se neplatí pouze potraviny, ale i další záležitosti, viz výše uvedené mzdy apod a výše těchto nákladů může přesahovat Vaši marži a to i včetně DPH, které Vám účetně zaplatil konečný spotřebitel. Ceny tzv. poledních menu jsou u většiny restaurací na hranici rentability. Samozřejmě, neplatí to obecně u všech restaurací, ale spousta těch menších problémy má.
Přečtěte si důkladně odpověď od VV. Něco jiného je vinárna a něco jiného hospoda s jídlem. To, že účtujete vinárnu, ještě neznamená, že dokážete odhadnout paseku, jakou dokáže DPH nadělat:))) Mluvím z vlastní zkušenosti - jednak účetní (taky účtuju dost hospod) a jednak majitele restaurace, kde se poměrně hodně vaří. Mohu vás ujistit, že krása stíhá nádheru a při placení DPH mi nebývá do skoku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
22. 3. 2006 12:44
Známá si chce otevřít hospodu a požádala mě, abych jí vedla DE.
Jsou nějaké zvláštnosti v papírování u hostinské činnosti?