Re: silniční daň
Nemusíte, zbytečně budete platit státu to co nemusíte.
A podávat jste přiznání k silniční dani za rok 2005? Ale počítám, že ne.
Také by bylo lepší se odhlásit od silniční daně. Je možné, že po vás bude FÚ požedovat přiznání za 2005, protože jste nabyl odhlášen.
v tom případě ho vypíšete všude nulově.
Taky si myslím, že nemusím, ale někdo mi řekl, že v zákoně stojí:silniční daň platí ten, který používá auto k podnikání, tak jsem z toho jelen.Ano podal jsem přiznání v lednu a už jsem měl předplaceno, pro % jsem se rozhodl až teď.
Díky za odpověď, tak já se odhlásím.
Ano v zákoně to stojí, ale kdo vám dokáže , že jezdíte svým autem a ne s někým jako spolujezdec.
Silniční daň se musí platit za vozidlo, které slouží k podnikání a tím se hlavně rozumí, že toto vozidlo je registrováno na IČO nikoliv na R.Č. to je ten zásadní rozdíl, měla jsem na to již 2x kontrolu z FÚ, takže pokud máte v technickém průkazu uvedeno DIČ je vhodné toto přeregistrovat na RČ. Tím je také podloženo tzv. vyřazení vozidla z obchodního majetku.
No já už to zažila, doplatek daňě pak byl velmi značný, přestože v nákladech nic nenasvědčovalo tomu že vozidlo bylo používáné. Jedna z možností jak se také vyhnout silniční dani třeba v případě dlouhodobé opravy bylo odevzdat SPZ do depozita. V současné době alespoň došlo k úpravě zákona, že toto se netýká vozidel nad 3,5 t.
*** To ale asi mluvíte o autě v majetku, ne? Nedovedu si představit, že by mi chtěl někdo "vyměřit SD" jen z důvodu, že v TP je nějaké číslo (IČ) navíc. A to, jestli tam takové číslo je, zase není důkazem toho, zda auto je zařazeno v OM. Zkrátka myslím, že v tom čísle to nebude :-)) ***
Zajisté že mluvím o autě které je v majetku. Protože pokud není v majetku pak nevím proč se zde vede diskuze o tom kdy platit a kdy neplatit silniční daň. Pokud vozidlo není v majetku tzn. pokud není registrováno na IČO firmy, pak platím SD jen v tom případě že na toto vozidlo uplatňuji nějaké daňové náklady a to pouze v těch měsících kdy tyto náklady prokazatelně uplaťňuji. A nikoho nemusí pak opravdu zajímat čím nebo s kým se kam dopravuji apd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 3. 2006 16:02
Dobrý den konference,
mám ŽL na zednictví, za rok 2004 jsem psal cesťáky, platil silňiční daň a uplatňoval prokázané výdaje.Za rok 2005 uplatňuji %.Už teď vím, že budu dále uplatňovat %.Tak jsem se chtěl zeptat jestli musím platit silniční daň.
Díky za odpověď