Re: pro bdm-včelaři
To já tady ne. U toho osvobození v §4 přece není
>žádné rozlišení s ŽL a bez něj - a nějaké zdůvodnění?
>***
TO JE DOTAZ:
Ptáte se nás: Zahrnují se dotace obdržené v souladu s nařízením vlády č. 197/2005 Sb. na tituly technická pomoc, boj proti varroáze, racionalizace kočování, úhrada nákladů na rozbory medu a obnova včelstev do zdanitelných příjmů nebo jsou tyto příjmy od daně osvobozeny? Dotační titul technická pomoc zahrnuje kromě podpor na přednáškovou a vzdělávací činnost také podporu na pořízení zařízení podle přílohy A (medomety, tepelné komory, plničky medu, pastovací zařízení apod.) nejméně v hodnotě 50 000 Kč, a dále kočovná zařízení nejméně v hodnotě 50 000 Kč (tj. kočovný vůz, paletový přívěs ...).
Podle jakých ustanovení zákona o daních z příjmů se postupuje?
O odpověď na vaše otázky jsme požádali kompetentní instituci – Ministerstvo financí České republiky. Odpověděl nám vedoucí oddělení legislativy daně z příjmů fyzických osob Josef Hladík.
A TOTO ODPOVĚĎ.....přímo z MF
K Vašemu dotazu ze dne 9. 2. 2006 ve věci osvobození příjmů z přijaté dotace sdělujeme:
Vámi uvedenou problematiku upravuje ust. § 4 odst. 1 písm. t) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů. Dle tohoto ustanovení jsou od daně z příjmů osvobozeny dotace ze státního rozpočtu, z rozpočtu obcí, krajů, státních fondů, Národního fondu, podpor z Vinařského fondu, z přidělených grantů nebo příspěvek ze státního rozpočtu poskytnutý podle zvláštního právního předpisu anebo dotace, granty a příspěvky z prostředků Evropských společenství, na pořízení hmotného majetku, na jeho technické zhodnocení nebo na odstranění následků živelní pohromy (§ 24 odst. 10), s výjimkou dotací a příspěvků, které jsou účtovány do příjmů (výnosů) podle zvláštního právního předpisu. Ve Vašem případě se podle našeho názoru nejedná o dotace na pořízení hmotného majetku („investice“) a příjem tudíž zdanění podléhá.
co s tím?
Re: pro bdm-včelaři
*** Že by byla klička v tom dotačním titulu? Jenže podle mě ten faktický stav je takový, že dotace byla použita na majetek. Já vážně nevím. Že by až tak bylo podstatné to poskytnutí a název než skutečné využití dotace? Budete muset počkat ještě na někoho jiného. Mohla bych Vám špatně poradit... ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
22. 3. 2006 17:09
Přeji , dobrý den
a prosím o názor na dotaci pro včelaře bez ŽL - danit nebo nedanit.
Bylo to 30% z 80 000 na nákup majetku - medometu /zařízení na vytáčení/ - pročítala jsem § 4 a mělo by to být osvobozeno - je to majetek.
Podle vyjádření MF - odbor daně z příjmů FO se musí zdanit...
To nechápu....