Re: pro bdm-včelaři
To já tady ne. U toho osvobození v §4 přece není
>žádné rozlišení s ŽL a bez něj - a nějaké zdůvodnění?
>***
TO JE DOTAZ:
Ptáte se nás: Zahrnují se dotace obdržené v souladu s nařízením vlády č. 197/2005 Sb. na tituly technická pomoc, boj proti varroáze, racionalizace kočování, úhrada nákladů na rozbory medu a obnova včelstev do zdanitelných příjmů nebo jsou tyto příjmy od daně osvobozeny? Dotační titul technická pomoc zahrnuje kromě podpor na přednáškovou a vzdělávací činnost také podporu na pořízení zařízení podle přílohy A (medomety, tepelné komory, plničky medu, pastovací zařízení apod.) nejméně v hodnotě 50 000 Kč, a dále kočovná zařízení nejméně v hodnotě 50 000 Kč (tj. kočovný vůz, paletový přívěs ...).
Podle jakých ustanovení zákona o daních z příjmů se postupuje?
O odpověď na vaše otázky jsme požádali kompetentní instituci – Ministerstvo financí České republiky. Odpověděl nám vedoucí oddělení legislativy daně z příjmů fyzických osob Josef Hladík.
A TOTO ODPOVĚĎ.....přímo z MF
K Vašemu dotazu ze dne 9. 2. 2006 ve věci osvobození příjmů z přijaté dotace sdělujeme:
Vámi uvedenou problematiku upravuje ust. § 4 odst. 1 písm. t) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů. Dle tohoto ustanovení jsou od daně z příjmů osvobozeny dotace ze státního rozpočtu, z rozpočtu obcí, krajů, státních fondů, Národního fondu, podpor z Vinařského fondu, z přidělených grantů nebo příspěvek ze státního rozpočtu poskytnutý podle zvláštního právního předpisu anebo dotace, granty a příspěvky z prostředků Evropských společenství, na pořízení hmotného majetku, na jeho technické zhodnocení nebo na odstranění následků živelní pohromy (§ 24 odst. 10), s výjimkou dotací a příspěvků, které jsou účtovány do příjmů (výnosů) podle zvláštního právního předpisu. Ve Vašem případě se podle našeho názoru nejedná o dotace na pořízení hmotného majetku („investice“) a příjem tudíž zdanění podléhá.
co s tím?
Re: pro bdm-včelaři
*** Že by byla klička v tom dotačním titulu? Jenže podle mě ten faktický stav je takový, že dotace byla použita na majetek. Já vážně nevím. Že by až tak bylo podstatné to poskytnutí a název než skutečné využití dotace? Budete muset počkat ještě na někoho jiného. Mohla bych Vám špatně poradit... ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 3. 2006 17:09
Přeji , dobrý den
a prosím o názor na dotaci pro včelaře bez ŽL - danit nebo nedanit.
Bylo to 30% z 80 000 na nákup majetku - medometu /zařízení na vytáčení/ - pročítala jsem § 4 a mělo by to být osvobozeno - je to majetek.
Podle vyjádření MF - odbor daně z příjmů FO se musí zdanit...
To nechápu....