OSVČ - náklady ve výši 50% vs. plátce DP

• (neregistrovaný)

22. 3. 2006 18:34

Dobrý den,
    jsem OSVČ a chci se zeptat zda si mohu uplatnit u daně z příjmu náklady ve výši 50% v případě, že jsem plátce DPH. Účetní mi tvrdila, že to nelze, ale ať hledám jak hledám nemohu najít paragraf, který by to zakazoval. Můžete mi to prosím někdo potvrdit nebo vyvrátit, nejlépe i s odkazem na příslušný paragraf zákona. Děkuji s pozdravem
    Petr

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 3. 2006 18:39

Martina (neregistrovaný)

Re: OSVČ - náklady ve výši 50% vs. plátc
      Já si myslím, že můžete. Do příjmů uvedete částku bez DPH, k tomu 50% výdajů a zaplacené pojištění za sebe a z azaměstnance. U zaměstnanců je to jen ta část, kterou za ně platíte, ne ta, kterou jim strhnete z platu.

• 22. 3. 2006 20:33

RadkaB (neregistrovaný)

já jsem se ještě nesetkala s tím, aby paušál uplatňoval někdo, kdo má zaměstnance (asi proto, že to bylo jen těch 25%). nikdy jsem to nezkoumala, ale domnívala jsem se, že pojistný si může podnikatel uplatnit jen za sebe, ne za zaměstnance. z čeho to prosím vyplývá?

• 23. 3. 2006 8:57

Ilona (neregistrovaný)

DPH a vydaje % se nevylucuji .... nevim, z jakych zdroju cerpala vase ucetni...
      Jedina nevyhoda je to, ze musite dal evidovat svoje vydaje, abyste stanovil vysi naroku na odpocet DPH.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).