Re: SZM-prosím o Váš názor
Děkuji Vám. Před měsíce jsem tuto otázku konzultoval nejen na tomto diskuzním fóru a vždy jsem dostal opačnou odpověď. V novinách Právo jsem si taktéž našel stejnou odpověď.Odpočet 21.720 ano pokud příjem manželky za zdaňovací období nepřesáhne 38.040,-Kč a doslova:(počítá se do něho i podpora v nězaměstnanosti).Mám noviny před sebou. Takže proto si stále musím hledat odpověď.
Zdraví Vás J.V.
do zdanitelných příjmů ne, pokud si zkoušíte spočítat,zda máte nárok na další odpočt.položku 21720 na manželku - což ale ve vašem případě nebude možné...tak pro ten výpočet příjmu manželky za rok se počítá...budeli manželka 1/2 roku na podpoře a pak již jen v evidenci, tak pokud její součet podpory bude menší než 38040 tak si manžel může odečíst další odpoč.položku 21720 za to,že příjem manželky byl nižší než 38040...takže to není o výkladu ale dvě samostatné oblasti..
presne tak - neverim, ze by vam zde na tomto foru nekdo radil, abyste dani podporu manzelky!!!!
Na podporu z UP musite pohlizet ze dvou stran:
1. nedani se NIKDY - takze ji do DP zahrnovat nebudete
2. prictete ji k prijmum manzelky ("v duchu") abyste zjistil, jestli jeji rocni prijem presahl 38040,- a pokud nepresahl, tak si na ni v DP jeste odectete tech 21720,-
Váš výklad je jednoznačně srozumitelný. Moc děkuju. Problém nebyl v tom, že někdo chybně poradil. Pochopil jsem to přesně tak, jak jste to popsala. Pochybnosti nastaly až na úřadu. Teď je vše v pořádku - jsem rád, že jsem neudělal chybu. A také děkuji odborníkům jako jste Vy.
Mějte hezký den :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 3. 2006 9:12
Dobrý den,
dnes už je to po 4., co se ubezpečuji, zda se do SZM a to do celkových příjmů zahrnují dávky z ÚP - podpora v nezaměstnanosti.
Moje manželka v roce 2005 pracovala pouze 6 měs. u zaměstnavatele a zbytek roku 05 pobírala podporu v nezaměstnanosti.Zatím jsem vždy dostal odpověď, že ano.
Děkuji Vám za názor.
J.V