Re: Post. pohledávky II.- poradí p. bdm?
*** Mějte výdrž :-)) budu upřesňovat, ať se v tom vyznám:
A dlužila C, a B za ni zaplatila - tzn. že C postoupilo svou pohledávku vůči A na B nebo to znamená, že B převzalo závazek? Hodnoty jsou mi jasné, jen ještě kdo komu dlužil na nájemné :-)) ***
Já mám výdrž, hlavně ji, prosím, se mnou mějte Vy:-)
A dlužila C, C postoupila pohledávku B, B uhradila za A, je to 2 roky.A pronajímá prostor B. B dluží A za nájem. Lze započíst úhradu post. pohledávky proti nájmu? A jde mi o to, že reálná hodnota odkupu je nižší, než nominál a nevím, jestli lze započíst reálnou hodnotu nebo nominální....tak a za chvíli jsem v blázinci:-(
*** Ne, klid - to půjde. Možná ve více krocích ale půjde :-)) Započítavat se bude hodnota pohledávky. Takže A teď dluží pořád těch 500 tis. ale dluží to B. B dluží A za nájem 300 tis. Takže k zápočtu půjde 300 tis. Pro A to celkem nic neznamená, to bude dlužit pořád ještě 200 tis. Ale pro B to znamená výnos (koupilo za 100 tis. ale získalo tím zápočtem už 300 tis., tzn. 200 tis. do výnosu). Odkontrolujte, jestli to tak je :-)) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 3. 2006 10:15
Dobrý den, prosím o radu. Firma A dlužila firmě C, její mateřská spol.B za ní zaplatila závazek (smlouva o postoupení pohledávky). Závazek byl 500 000,-, pohledávku odkoupili za 100.000,- Teď chtějí udělat zápočet k dlužnému nájmu 300.000,- Kč. Poraďte mi prosím, co s tím?Započítá se reálná hodnota nebo nominál?A napište mi prosím, jak se účtuje zápočet u spřízněných firem. Předem děkuji...