Re: OSVČ????!!
odpovim jen castecne - pokud podnikate ukoncil zivnost k 10.1.05, tak bych se ani neodvazovala zahrnovat tam fakturu za 2-3/05.....
Pokud byla manzelka na UP a dostavala podporu, tak se tak podpora zapocitava do prijmu manzelky (ale nedani se ani se v DP neuvadi), pokud sectete podporu a prijem z jejiho zamestnani a stale to neprekroci 38040 za rok, tak napise cestne prohlaseni, ze jeji prijmy za rok 05 neprekrocily Kc 38040 a toto se pridava k DP a manzel si uplatni 21720,-
Brýlatá a ještě nevidí - ukončil živnost 10.1.2006, přerušil ji k 8.3.2005, takže tam tu fakturu může v klidu dát. Když budu počítat přehledy na OSSZ a VZP tak mám u socky dělat to lejstro jenom že měl 3 měsíce hlavní činnost..
A manželka sice evidovaná na ÚP, ale již déle než půl roku takže dostávala jenom sociálku..
:-)))) ano, jen ty 3 mesice;
u manzelky staci cestne prohlaseni, ze nemela prijmy.... jelikoz je zamestnana, tak by pro Fu nemel byt problem dohledat si jeji prijmy.... (co SZM - to si nemohou udelat?)
SZM nemohou nemají děti, jen kocoura..
U té živnosti - přerušil činnost k 8.3.2005 a nastoupi do zaměstnání hned další den.. Napadlo mě jestli by ten jeden měsíc nemohl mít jako vedlejší činnost, ale nejsem si jistá na čem to záleží.. Taky mě napadlo jestli teda bude platit nějakou sociálku...
to je skoda - domaci mazlicci k SMZ bohuzel nestaci (i kdyz jsou nekdy svymi majiteli brany jako deti :-)))))
k te zivnosti - vedlejsi to byt asi nemuze, to by musel zaroven podnikat a byt zamestnany.... normalne bych mu tam dala 3 mesice... socialku bude platit za ty 3 mesice (neplatil by, kdyby mel vedlejsi cinnost a tu ma jen tehdy kdyz podnika a pracuje zaroven - a jeste si v zamestnani vydela "dost")
ale jestli se vam to nezda, tak klidne vyckejte na dalsi odpovedi, bez muceni priznavam, ze socialka neni moje hobby ;-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 3. 2006 10:47
Prosím o radu, protože už si připadám jako blázen - OSVČ ukončil živnost k 10.1.2005 a fakturu na práci kterou dělal vystavil 31.12.2005 za období 2-3/2005. Přijde Vám to normální? Podle mě měl tu fakturu vystavit za období do 10.1. a zřejmě nejpozději k tomu 10.1.2005. Pak by mě zajímalo zda si může uplatnit SP, které platil ještě za rok 2004, i když to zaplatil taky až po ukončení živnosti a stejně u ZP. A pak bych se chtěla zeptat kolik mu můžu odečíst nákladů paušálem když podnikal v oboru Povrchové úpravy a svařování kovů? Je to někde rozepsané? Tento člověk má ještě i les, kde má příjem za dřevo, tam mu můžu automaticky odečíst 80% nákladů?? A jde to kombinovat - že z té své živnosti bude mít skutečné náklady a z lesa %náklady?
Další dotaz týká se jiného člověka - manželka na ÚP a začala pracovat až v 11/05 musí přinést manželovi nějaké potvrzení kolik si za tu dobu vydělala(myslím v tom zaměstnání) aby si na ni mohl uplatnit 21.720,- nebo stačí, když napíše nějaké čestné prohlášení?