Péče o osobu blízkou

• (neregistrovaný)

24. 3. 2006 19:50

Dobrý večer, prosím o radu,mohu si odečíst odčitatelnou položku na manželku 21720,- když celý rok pobírala jen příspěvek na péči o osobu blízkou celkem to bylo 61700,- V zákoně je uvedeno, že do vlastních přimů manželky se nepočítá mimo jiné dávky a služby sociální péče, ale nejsem si jistý jestli péče o osobu blízkou pod toto spadá v zákoňě o sociálním pojištění jsem to nenašel a na finanančním úřadě mi nedokázali poradit a odkázali mně na zákon.
    Děkuji za každou radu nebo názor

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 3. 2006 21:28

Zdena (neregistrovaný)

Re: Péče o osobu blízkou
      Podle mě máte nárok na odpočitatelnou položku na manželku, protože příspěvek na péči o osobu blízkou není zdanitelný příjem. Tudíž splňuje požadavek, že neměla zákonem stanovený příjem.

• 24. 3. 2006 23:17

Jiřka (neregistrovaný)

Ono nejde o to, jestli to je nebo není zdanitelný příjem. Do vlastního příjmu se započítávají jak zdanitelné (např. mzda, tržby) tak nezdanitelné (např. důchod, mateřské a nemocenské dávky) příjmy. Jde o to, že dávky péče o osobu blízkou jsou dávky státní sociální podpory (jako např. rodičovský příspěvek, přídavky). A tyto se do vlastního příjmu nezapočítávají. Takže můžete.

• 25. 3. 2006 9:25

Zdeněk (neregistrovaný)

Děkuji vám za objasnění.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).