Re: Prodej automobilu
podmínkou pro uplatnění nájemného do nákladů je zahrnutí předmětu leasingu po ukončení nájmu do obchodního majetku. Pak by byl prodej zdaňován v § 7 včetně odvodu SZ a ZP. Obávám se, že má manželka poměrnou část nájemného v nákladech neoprávněně.
Za předpokladu, že jste auto nevlastnili déle než jeden rok, budete zdaňovat v § 10, jako výdaj můžete uplatnit zaplacené leasingové splátky, které nebyly uplatněny jako náklad v průběhu leasingu. Výše uplatněných splátek je limitovaná příjmem z prodeje automobilu
**myslím, že to mám v pořádku, auto bylo po ukončení leasingu nadále firemní. Ale vím, že se před prodejem může vyřadit z OM, a danit podle §10. Protože ne všechy km byly prokazatelně služební, krátili jsme jak leasing, tak phm v %. Mohu tedy část "soukromého" leasingu uplatnit proti prodejní ceně jako výdej??
a to za celou dobu leasingu?? můžete mi prosím ještě upřesnit...díky moc...
nákladem na pořízení toho auta byla pouze cena, za kterou jste auto odkoupili. pokud jste je poté zařadili do OM, pak vyřadili a do 5 let prodali, můžete si jako výdaj dát jen cenu při odkoupení. leasingové splátky jsou služba - nájem - a ne pořizovací cena auta:-(
i kdybyste jej nezařadili do OM (ale to by vám tam pak nešla ani část nájemného které jste uplatňovali), pokud je prodané do roka daníte jej. a rok se počítá od chvíle, kdy jste skutečným majitelem, tj. od ukončení leasingu.
Re: zkušení daňaři, prosím ozvěte se!
pokud auto bylo vaše (tj. od ukončení leasingu) déle než rok, budete danit jen to % prodejní ceny, které bylo určeno pro podnikání. ale vyrozuměl jsem, že bylo prodáno dříve než za rok, takže proti 100000 jen těch x kč za odkup + výdaje s prodejem - smlouva, právník, bazar nebo jaké jinémáte doklady.
To slyším poprvé, že by se danila jen část prodané věci, ať už prodáno nesmyslně podle §7, nebo ihned po vyřazení podle §10, jak správně píše paní Marie.
Nechci se hádat, opravdu mě to zajímá, máte pro toto tvrzení - možnost danit jen část něčeho - nějakou oporu v zákonech? J.F.
tak moment. základní problém je úplně jinde: jn tvrdí, že jako výdaj bude buď v §7 uplatněno i neuplatněné nájemné, nebo v §10 celé nájemné. v tom je problém. to co jsem napsal teď je asi nesmysl, sorry. nějak mě zmáhá přesvědčit jn, že nájemné není nákladem na pořízení auta.
pane kolego, jn tvrdí, že pokud není auto v OM a od jeho pořízení do jeho prodeje neuběhlo více než jeden rok, bude se danit v § 10. A proti prodejní ceně se dá uplatnit nájemné ne celé, ale jen ta část, která nebyla uplatněna v daňových výdajích za dobu pronájmu. A jn opravdu nepotřebuje, aby jste ji o něčem přesvědčoval:-)
no právě. pokud nebylo v om, nelze uplatnit žádné nájemné, tj. dodaní se i to dříve uplatňované.
a ať už je v §7 nebo §10, proti prodejní ceně se nedá uplatnit vůbec žádné nájemné. vy to nepotřebujete, ale paní marii by to mohlo uškodit. ale už jdu raději spát, neb už z toho blbnu a daním jen část auta:-((( ale nájemné opravdu není výdajem na pořízení majetku:-((
*** Dovolím si, vmísit se se svým názorem: Odkaz výše je ale na auto, které se nikdy v nákladech pro podnikání neobjevilo. Týká se leasingu "běžných" osob, které do roka auto prodávají od nabytí po leasingu. Domnívám se ale, že tyhle výdaje oporu nikde v zákoně nemají - viz.§10 (skutečné výdaje) ale jsou obecně uznávany a respektovány a v tomto případě by opravdu nájemné fungovalo jako splátky na majetek a určitě to logiku má. Takže i v tomto případě by takhle mělo fungovat = co nebylo v nákladech, MĚLO BY se někde objevit. Podle mě ale úplně nejprůchodnější je v tomto případě prodávat auto z majetku (§7) a v tom případě jednoznačně uplatnit §23 ***
*** §23/4/e Do základu daně se nezahrnují: "částky zaúčtované do příjmů (výnosů), pokud souvisejí s výdaji (náklady) neuznanými v předchozích zdaňovacích obdobích jako výdaje (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů, a to maximálně do výše těchto neuznaných výdajů (nákladů) v předchozích zdaňovacích obdobích. Obdobně postupují poplatníci uvedení v § 2, kteří nevedou účetnictví,.." Takže ano, ale pozor z téhle operace nemůže vzniknout ztráta ***
Re: ještě prosím dále....
*** Přiznám se, že v tomhle sama nemám jasno :-)) S daněmi by to samozřejmě nic neudělalo. Ale určitě Vám jde o soc., že jo? Protože jako úpravu §23 byste tento výdaj do přehledů nedostala. Nechci Vám špatně poradit..... :-)) Chcete to risknout? :-)) ***
Ten příspěvek je nesmyslný - to by byly podle autorky leasingové splátky uplatněné ve výdajích 2x. Ale už si nejsem jistá, kdyby část těch splátek uplatněná nebyla - to by mohlo být posuzované jako cena, za kterou poplatník věc nabyl. Ale s jistotou nevím a ten §10 to nespecifikuje. J.F.
Díky Blanko, já už jsem to pochopila po vaší odpovědi vedle - tu otázku jsem nečetla, omlouvám se. To je zajímavé, že tentokrát mi anonym nenapsal, abych se ozvala, až budu vědět, o čem je řeč - no, asi spí po obědě :-))) J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 3. 2006 23:37
halooo...kdo ví?? manželka uplatňovala leasing os.automobilu do výdajů v poměrné výši ke služebním jízdám. Auto je psáno na manžela. Leasing skončil v r. 04, v r. 05 je auto prodáno, kdo si zahrne prodej do příjmů??? Manžel?? nebo je to jedno?? prosím poraďte....a ještě, když do výdajů nebyl uplatněn celý leasing, v poměrné výši k soukr. jízdám, mohu stejně pokrátit také prodej??
vycházelo to asi 50/50....prosím