Re: DE-postoupení leasingu
**to jste si moc nepomohla, nemůžete přeci účtovat opravy na auto které není v majetku firmy...!!! a taky platí zdanit musíš, uplatnit výdaje "můžeš"...takže..."babo radˇ..v r. 04 jste měli nárok akorát na projeté phm...jinak nic, pokud byo auto soukromé :-(((
Na leasing jste mohla uplatnit poměrnou část, v případě prodeje zůstává v nákladech, oproti prodejní ceny se uplatní kupní cena od leasingovky (ta nesmí být nižší, než by měl automobil při odpisování ze vstupní ceny....
a jak jste účtovala phm?? máte doklady?? pokud ano, můžete se tvářit, že je firemní, to bych asi doúčtovala i ten leasing dodatečně za r. 04, v r. 05 zdanila prodej a uplatnila jako výdej kupní cenu,jak jsem psala včera. V leas. nákladech necháte jen poměrnou část výdajů za období leasingu.
Celé jste to popletl/a/.Postoupení leasingu není prodej, do výdajů patří poměrná část splátek včetně té vyšší do data postoupení. Proti příjmu za odstupné, lze dát do výdajů nerozpuštěnou část splátek a to maximálně do výše tohoto odstupného.Splátky převyšující odstupné budou nedaňovým výdajem.
Milá Vlaďko, tak trošku jsem doufala, že se někdo takový jako Vy ozve. Takže my jsme žádné náklady na leas. neuplatňovali - ani splátky, ani poměrnou část akontace.
Pokud budu psát konkrétně, tak jsem si vypočítala alikv.část za r. 2004 z 900.000.- Kč:48 měs.x9 měs.=168.750.- Kč neupl.výdajů za r. 2004 a v r. 2005 1.500.000 : 48 x 2 měs.=55.469.- Kč neupl.výdajů. Když jsem to sečetla, tak celková částka je 224.219.- Kč neupl. výdajů. Proti tomu jsem postavila příjem-odstupné ve výši 300.000.- Kč. S odvoláním na § 23 odst.4e jsem tedy dodanila jen 75.781.- Kč. Prosííííííííím, je to tak správně? Moc Vám děkuji.
Nechápu proč jste je neuplatnili, ale máte to dobře. Jen se obávám, že případné kontrole nevysvětlíte, že auto bylo firemní,když leasing není ve výdajích daňových. Takže pak jsou ohroženy výdaje na to auto, které tam máte. Těch 224 219 mělo být daňově a proti tomu to odstupné. Já vím, že výsledek je stejný.Ale máte tam opravu, PHM atd.. Takže bych nad tím trochu podumala.
Ano, vím, ale vzhledem k tomu, že výdaje uplatnit je mé právo, nikoliv povinnost, tak jsem se (jako) takto rozhodla. Snad to pan podnikatel ustojí.
Vladěnko, moc děkuji. Je to opravdu super, když má člověk kam se obrátit. Omlouvám se i za Váš čas, který jste musela tímto strávit. Snad v budoucnu budu moci pomoci zase já. Díky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 3. 2006 23:52
Dobrý večer,
prosím, pokud někdo můžete, poraďte.
FO pořídil na leasing v 4/2004 auto v PC 1530000.- Kč na 48 měsíců. Akontace 306.000.- Kč.
Protože v r. 2004 do poslední chvíle nevěděl, zda zařadí toto auto do majetku firmy, účtovala jsem leas.splátky do výdajů nedaňových.
Ani část akontace jsme v r. 2004 neuplatnili.V r. 2004 zůstala v daň.výdajích pouze částka za opravu tohoto auta ve výši 170.000.- Kč.
V 2/2005 postoupil leasing za odstupné 300.000.- Kč.
Z důvodu, že jsme měli v nákladech částku za opravu auta jsme se rozhodli, že odstupné zdaníme.
Hrabala jsem v celé spoustě odb.literatury, ale teď nevím, jakou částku výdajů mohu proti odstupnému postavit.
Mohu postupovat dle § 23 odst. 4e, který stanoví, že do Z.D. se nezahrnují příjmy, které souvisí s nedaňovými výdaji, když jsme si nikdy žádnou splátku neuplatnili?