Re: Mateřská dovolená versus řádná dovol
Ano, počítala jste špatně. Dovolená, čerpaná po placené MD, se za příslušný rok počítá v plném rozsahu, pokud o rodičovskou dovolenou zaměstnankyně požádá až po čerpání dovolené. V tomto jedinečném případě pak nelze vyčerpanou dovolenou krátit za neodpracované dny. Obávám se, že tuto chybu už nemůžete napravit, nelze ani proplatit, ani dodatečně poskytnout, protože již nástup RD provedla a doba jejího čerpání by nyní již musela být posuzována jako doba neodpracovaná
Re: Mateřská dovolená versus řádná dovol
záleží na okolnostech. Pokud požádá o čerpání před nástupem rodičovské, resp. bezprostředně po ukončení placené mateřské, počítá se vždy celoroční nárok na dovolenou, za pozdější nepřítomnost v práci z důvodu rodičovské se již nárok zpětně krátit nesmí. Pokud požádá o rodičovskou před nástupem dovolené, pak již o její budoucí nepřítomnosti předem víte a nárok krátit musíte. V tom je celé kouzlo věci a ponechávám na Vás, zda jste správně "sociální" typ a mamince tu informaci dáte předem, nebo necháte uplatnění těchto znalostí na ní. Já se přiznám, že se osobně řadím spíše k druhému typu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 3. 2006 10:17
Prosím moc hodné lidičky o pomoc.
Zaměstnankyně nastoupila na PPM 7.12.2004 a čerpala ji do 21.6.2005. Z roku 2004 jí zbylo 7 dnů nevyčerpané dovolené. Nárok roku 2005 jsem spočítala na 10 dnů. Od 22.6.2005 nastoupila tedy na řádnou dovolenou po mateřské dovolené v délce 17 dnů.
Nyní jsem zjistila, že jsem počítala asi špatně. Měla nákok na krácenou dovolenou ještě za rodičovskou?
Jaký je tedy její nárok za rok 2005
Děkuji moc za radu