Re: Jsem v koncích, prosím o radu...
***přidaná hodnota ve výkazu zisku nemá s DPH co dělat, plátcem být nemusí, pokud neměli obrat od 1.5.2004 následně po dobu 12měsiců ....počítá se vždy po měsících a ne po roce !.....více než 1mil kč. ...obrat není výsledek hosp. ale výnosy za zdanitel.plnění -
§6 z. DPH...a to vám ani neřekl, jestli je nebo není plátce??? dost podstatná informace,???????????
Souhlasím s předchozí odpovědí a dodávám, že jestli je plátce nebo ne, si můžete zjistit třeba tady http://wwwinfo.mfcr.cz/ares/ares_fr.html.cz podle IČO. Po vyhledání se Vám vpravo zobrazí(nebo nezobrazí) odkaz od rejstříku plátců DPH, kde si případně vyčtete, odkdy je plátce nebo jestli v minulosti byl.
Mno, je to cizinec a naprosto nezodpovědný... jednání s ním je hodně těžké, ale když jsem se ho optala na to, zda je plátcem DPH,tak na mě vykulil oči a nevěděl, o čem je řeč. Takový klient je fakt "príma"... Ale díky moc za rady, snad to nějak zvládnu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 3. 2006 20:17
Zdravím vás tu všechny. Lidi, jsem v koncích a moc vás prosím o radu. Dostala jsem zakázku od klienta, který, řekněme není právě pořádný a spolehlivý. Předal mi podklady ke zpracování (paragony, faktury a pod.). Dokopala jsem ho k tomu, aby mi dal k dispozici alespoň loňské daňové přiznání. Poté jsem zjistila, že vede PÚ. A teď jsem úplně v koncích, protože... všecko jsem to zaúčtovala, jen si nevím rady, jak zaúčtovat fakturu na PC (na jedné faktuře je PC, software i odborná instalace). Jaké účty k této operaci budu potřebovat????
A další, nejdůležitější dotaz je: Ve výkazu Zisků a ztrát (ve zjednodušeném rozsahu) ke dni 31.12.2004 je v řádku 06 uvedena "přidaná hodnota" 150 000,-... chápu dobře, že v tomto případě on ještě není plátcem DPH??? Nerozumím totiž dost dobře ustanovení Zák.235/2004 Sb. o DPH... kde v § 6 se uvádí:
"Osoba povinná k dani...je osvobozena od uplatňování daně, pokud její OBRAT nepřesáhne za nejbližších 12 předcházejících měsíců částku 1 000 000,-"
Ovšem hned v částce 2, §6 se uvádí, že OBRATEM se rozumí VÝNOSY za uskuteněná plnění.
Chápu tedy dobře, že pokud výnosy činí méně než 1 mil. nestává se plátcem daně?
V loňském roce totiž tržby činily 1 172 000,- ale výsledek hospodaření byl pouze 138 000,-.
Asi mi to už vůůůůůůbec nemyslí, tak předem děkuji za radu.