Re: Společný majetek
Mám dojem, že nedávno tady byl dotaz od vás, jak obrat manžela. (půjčka od otce) Nyní se to daří jemu. Pokud jste dovolila, aby si manžel nechal vše napsat na sebe zadělala jste si na veliké problémy. Z bytu vás vyhodit nemůže, musel by vám sehnat náhradní bydlení. Doufám, že alespoň tam máte trvalé bydliště, nebo vás ani nepřihlásil ?
Asi nás zkoušíte.
Vlasně může vás poslat do toho vašeho bytu:
Dobrý den,
dostala jsem od města byt s tím, že ho musím odkoupit, rok poté jsem se provdala, před pár dny jsem zaplatila koupi bytu, peníze na byt jsem si půjčila od svého otce. Co podniknout, aby jsem v případě rozvodu nemusela vyplácet manžela, vzhledem že by mi v tom případě zůsatala povinost splatit dluh otci a byla bych na to sama. Mám tříleté dítě a jsem na mateřské dovolené a na vyplacení manžela nemám peníze.
Děkuji Petra
Autor zprávy: Petra
E-mail autora: nemcourka@seznam.cz
Čas zápisu: 21.3.2006 13:15
Máte správný dojem, ale tady se jedná o problémy mé matky, bohužel nemá počítač, tak jsem se zeptala za ní, ale jestli je v tom nějaký problém, tak se obrátím na někoho jiného. Peji hezký den
To s bytem je moje věc, to s tím barákemvěc maminky. A jedno uvedu na správnou míru, nejde mi o to obrat manžela, ale o to, abych se synkem nezůstala na mizině, Vaše urážky si v žádném případě nezasloužím. Neznáte mě, a nevíte čím jsem si kdy prošla. Takže své úsudky na mou osobu si prosím nechcte pro sebe.
To s tím barákem se bohužel týká mé maminky, nejen že má tyhle problémy, ale také je od svého manžela psychicky týraná. Chtěla jsem jen radu, jak zabránit tomu, aby ji takhle vyhrožoval. Jen ji nějak pomoct,aby měla větší jistotu a nemusela se tolik trápit co s ní bude. To je všechno.
Přeji Vám hezký den! A děkuji za každou reakci!
A další váš dotaz. Pokud by vám otec půjčil za svobodna, tak se tu nemusíte ptát, protože ten byt by byl napsán pouze na vás. Z toho jsem měla dojem, že chcete vyšachovat manžela. Jestli ne tak SORY.
potřebuji radu. Žiji ve společné domácnosti s manželem něco přes rok. Můj otec mi půjčil peníze na koupi bytu, ale jelikož jsme manželé při rozvodu by část naležela jemu.
Jakým způsobem máme sepsat dokument, že byt je můj a dlužnou částku otci budu splácet také já v případě rozvodu?
Moc děkuji za odpovědi
Autor zprávy: P.N.
E-mail autora: micvicka@centrum.cz
Čas zápisu: 20.3.2006 20:08
Re: Společný majetek- pro Jašu
Milá Jašo, moc Vám děkuji za Vaši ochotu snažit se mi pomoci, bohužel jsem se dnes od mamky dozvěděla nové skutečnosti, které nejsou moc příznivé, a pro mamky smůlu vrhají na věc jiný úhel pohledu.
Mamky manžel, budeme mu říkat třeba Ota, koupil ještě před manželstvím pozemek s roztavěným barákem, v tu dobu už spolu žili v bytě a mamka čekala miminko, když se zbourala hrubá stavba, tak byla mamka v porodnici.Vzali se když byl jejich dceři přes rok a stavba byla zatím rozdělaná, barák byl zkolaudovaný a úplně hotový v době kdy už byli manželé. Celou tu dobu se barák stavěl za společné peníze.
Tak co na to říkáte? Asi je to špatný, že?
Moc vám předem děkuji za odpověď a nezlobte se, že Vás takhle pořád obtěžuji, ale potřebujeme to vědět, přeji hezký den.
Pozemek, koupený před manželstvím za "společné" peníze, máte ve skutečnosti (po právu) v podílovém spoluvlastnictví (velikost podílů je podle poměru vložených peněz nebo na polovic), a to bez ohledu na to, jak/co je zapsáno v katastru.
Dům, postavený za trvání manželství, je ve vašem SJM, opět bez ohledu na to, jak je zapsaný v katastru - toto ovšem neplatí, pokud výstavbu financoval manžel pouze z prostředků, které byly jenom jeho (měl je před manželstvím, nebo získal za manželství např. darem). V případě rozvodu se buď dohodnete na finančním vyrovnání, nebo budete muset (co nejdřív) žalovat na určení, že pozemek máte v podílovce a dům v SJM. Kontaktujte právníka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
25. 3. 2006 21:31
Dobrý den, před 11lety jsem se podruhé provdala. S manželem jsme ještě před svatbou žili ve společné domácnosti (i s dvěma dětmi z mého prvního manželství), narodila se nám dcerka a začali jsme stavět rodinný dům. Ještě před svatbou jsme koupili pozemek za společné peníze,který ovšem nechal můj muž napsat na katastru na své jméno, barák jsme začali stavět po svatbě. Dům je také zapsán jen na manžela. Pozemek i barák byli pořízeni za společné peníze. Bohužel náš vztah se bortí a manžel mi vyhrožuje, že mě z baráku vyhodí na ulici, že všechno je na něj a že na nic nemám nárok. Prosím poraď te mi na co mám nárok v případě rozvodu. Moc Vám předem děkuji!