Re: Auto vyžazení z OM
Po vynětí automobilu z OM, kdy o něm přestanete účtovat, bude automobil váš, soukromý. Žádné dopady daňové ani jiné tato operace nemá. Nebudete nic fakturovat ani danit. Jednoduše o něm přestanete účtovat v účetnictví a je váš soukromý.
Pokud toto auto budete používat pro služební účely, nemůžete již uplatňovat sazbu za "opotřebení" 3,80, jelikož bylo předmětem leasingu, ale pouze prokázané náklady na PH. V případě prodeje je celý příjem zdanitelným příjmem v době do 5 let od vynětí z OM.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
26. 3. 2006 9:50
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně auta, kterému končí letos
leasing /byl 36 měsíců a leasin. spol. nam ho odprodá za zůst.
cenu 1.000,--.Vedu DE, jsem fyz. osoba,auto jsem kupoval jako podnikatel . A teď dotazy:
1. chtěl bych si auto po ukončení leasingu ponechat, ale ne jako podnikatel. Mohu postupovat takto: ukončení leasingu = faktura na zůst. cenu auta = 1000, tuto cenu zahrnu do OM firmy např.
5/2006 a v TP se přepíše majitel z leas. na podnikatele.
2. v 6/2006 ho vyřadím , z OM . Znovu v TP přepíšu majitele z podnikatele na občana.Mám pravdu??Ale jak je to s prodejem nebo převodem na mě jako osobu /už ne podnikatele/ musím ho sám sobě prodat? Musim mít od znalce odhad, pak vystavit fakturu
jako podnikatel a sám sobě prodat.Musim mít doklad, že v době prodeje má hodnotu ??? Nebo můžu prodat za cenu 1000,--
/to se mi právě nezdá/, vím že jako podnikatel musím vše co prodám zdanit, jen si nevim rady s tímto.
3. chtěl bych auto později využívat pro sl. cesty, to pak můžu
uplatnit opotřebení + PHM, jen už ne opravy , pojištění...
jo a musím zaplatit sil. daň, mam pravdu??
Děkuji za odpovědi. Jestli bude zapotřebí něco doplnit, doplním. Věřím , že jsem to nenapsal příliš zmatečně.
Jaroslav