Re: Auto vyžazení z OM
Po vynětí automobilu z OM, kdy o něm přestanete účtovat, bude automobil váš, soukromý. Žádné dopady daňové ani jiné tato operace nemá. Nebudete nic fakturovat ani danit. Jednoduše o něm přestanete účtovat v účetnictví a je váš soukromý.
Pokud toto auto budete používat pro služební účely, nemůžete již uplatňovat sazbu za "opotřebení" 3,80, jelikož bylo předmětem leasingu, ale pouze prokázané náklady na PH. V případě prodeje je celý příjem zdanitelným příjmem v době do 5 let od vynětí z OM.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 3. 2006 9:50
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně auta, kterému končí letos
leasing /byl 36 měsíců a leasin. spol. nam ho odprodá za zůst.
cenu 1.000,--.Vedu DE, jsem fyz. osoba,auto jsem kupoval jako podnikatel . A teď dotazy:
1. chtěl bych si auto po ukončení leasingu ponechat, ale ne jako podnikatel. Mohu postupovat takto: ukončení leasingu = faktura na zůst. cenu auta = 1000, tuto cenu zahrnu do OM firmy např.
5/2006 a v TP se přepíše majitel z leas. na podnikatele.
2. v 6/2006 ho vyřadím , z OM . Znovu v TP přepíšu majitele z podnikatele na občana.Mám pravdu??Ale jak je to s prodejem nebo převodem na mě jako osobu /už ne podnikatele/ musím ho sám sobě prodat? Musim mít od znalce odhad, pak vystavit fakturu
jako podnikatel a sám sobě prodat.Musim mít doklad, že v době prodeje má hodnotu ??? Nebo můžu prodat za cenu 1000,--
/to se mi právě nezdá/, vím že jako podnikatel musím vše co prodám zdanit, jen si nevim rady s tímto.
3. chtěl bych auto později využívat pro sl. cesty, to pak můžu
uplatnit opotřebení + PHM, jen už ne opravy , pojištění...
jo a musím zaplatit sil. daň, mam pravdu??
Děkuji za odpovědi. Jestli bude zapotřebí něco doplnit, doplním. Věřím , že jsem to nenapsal příliš zmatečně.
Jaroslav