Re: Změna ražimu DE
Ahoj Dano, obávám se, že bys měla zvýšit daňový základ už za rok 2005. V tomto ohledu je jedno, kdy FÚ ten odpočet vrátil. Kdyby měl zdaňovací období měsíční, tak by to DPH měl dávno zpátky. Nebo naopak - kdyby šlo o nákup zboží placený hotově, tak bys určitě nepřemýšlela o tom, jestli mu ten náklad máš dát do 2005 nebo 2006, i když by mu berňák fakticky vrátil to dph za zboží jako kvartálnímu plátci až v lednu.
V tomto případě mám jiný názor, odkaz na § taky nemám, ale vycházím z podstaty DE - do příjmů vstoupí při skutečné úhradě. Pro nějaké úpravy není v tomto případě důvod, nekončí se ani se nemění způsob uplatńování výdajů. Logiku v DE nehledejme :-)J.F.
>>>>Dobrý den,
>>>>
>>>>prosím o konzultaci zkušenější kolegy. Podnikatel
>>>>vedoucí DE se registroval k DPH v říjnu 2005. Ze
>>>>zboží
>>>>na
>>>>skladě bylo uplatněno DPH při změně režimu, toto DPH
>>>>bylo nárokováno v lednu 2006 za IV. Q 2005. Jde mi o
>>>>období, ve kterém mám zvýšit daňový základ. Pokud
>>>>nesnížím výdaje za pořízení zboží o DPH, zkreslím
>>>>daňový
>>>>základ za rok 2005, na straně druhé DPH nebylo v roce
>>>>2005 vráceno. Máte někdo zkušenost?? Prosím o
>>>>případný
>>>>odkaz na zákon. Díky moc a pevné nervy přeji
>>>
>>>Ahoj Dano, obávám se, že bys měla zvýšit daňový
>>>základ
>>>už za rok 2005. V tomto ohledu je jedno, kdy FÚ ten
>>>odpočet vrátil. Kdyby měl zdaňovací období měsíční,
>>>tak
>>>by to DPH měl dávno zpátky. Nebo naopak - kdyby šlo o
>>>nákup zboží placený hotově, tak bys určitě
>>>nepřemýšlela o tom, jestli mu ten náklad máš dát do
>>>2005 nebo
>>>2006, i když by mu berňák fakticky vrátil to dph za
>>>zboží
>>>jako kvartálnímu plátci až v lednu.
>>
>>Odkaz na zákon Ti teď nenapíšu, protože hlava mi
>>téměř
>>nemyslí (konec března...), ale podle mě ta skutečnost
>>nastala v říjnu 2005, takže k tomu datu bych upravila
>>daňový základ. Protože v říjnu 2005 jsi fakticky
>>snižovala hodnotu zboží.
>********************
>V tomto případě mám jiný názor, odkaz na § taky nemám,
>ale vycházím z podstaty DE - do příjmů vstoupí při
>skutečné úhradě. Pro nějaké úpravy není v tomto případě
>důvod, nekončí se ani se nemění způsob uplatńování
>výdajů. Logiku v DE nehledejme :-)J.F.
>***********************
No tak Vám dámy "pěkně děkuju! :-)))) :-))) a jsem, kde jsem byla. Mně jde o to, aby v roce 2006 pak nechtěli při kotrole zvýšit daňový základ. UFUF
>
Dano, hledám výklady, ale nenašla jsem nic, co by Ti pomohlo a čím bys mohla argumentovat při kontrole. Přidám ještě jednu úvahu a pokusím se odůvodnit proč. Snad se ještě zapojí i Jana F. - s Vaším názorem Jano totiž výjimečně nesouhlasím ;-)
Příklad 1:
Vedu DE, jsem plátce. Ve 12/2005 jsem koupila hmotný majetek za 119 tisíc (100 ZD + 19 DPH). DPH mi berňák samozřejmě vrátí až v r.2006 leden či únor. Majetek zařadím a začnu odepisovat. Pokud bych trvala na tom, že k 31/12 mi nebyl ještě vrácen odpočet, tak bych mohla odepisovat ze 119 tisíc? A v r.2006 (když mi vrátí ten odpočet) zaúčtuju cosi jako technické znehodnocení a z karty majetku odepíšu těch 19 tisíc? To asi ne ;-)
Příklad 2:
Vedu DE, jsem plátce, obchodník. Ve 12/2005 nakoupím zboží a zaplatím ho. Jenže DPH z toho zboží mi berňák samozřejmě vrátí až v r.2006. Znamená to tedy, že do nákladů r.2005 můžu dát celou cenu toho nakoupeného zboží včetně DPH? A teprve po vrácení odpočtu DPH snížit výdaje na zboží o tu DPH? To asi ne ;-)
Pokus o závěr:
Když k nějakému datu účtuju o nároku DPH, musím k témuž datu a nadále uvažovat o hodnotě toho předmětu BEZ DPH.
Pokud bych chtěla dělat kejkle se zvýšením hodnoty zboží či majetku o DPH, musela bych ten odpočet uplatnit v r.2006 (nejspíš pomocí dodatečného přiznání). Ale jestliže uplatňuju odpočet za 2005, tak v tom samém roce musím evidovat hodnotu bez DPH.
Ufff :-))) Co Vy na to?
Že s Tebou zmítají stejné argumenty jako se mnou. To je právě to, co jsem myslela. Jenže pak mně napadlo to, co Janu - v DE přeci eviduji příjmy. Takže já to vrazím do nepežního deníku a ať mi trhne 'FÚ nohou. Pokud mi tedy neutrhne hlavu. Díky za Tvůj čas, takový elaborát jsem nečekala :-))))
Já jsem k tomu měla kdysi nějaký článek, nemůžu to jako obvykle najít - bylo to v tom smyslu, že vratka DPH při změně režimu je příjmem, není to výdaj mínus - to k tomu, co píše Eva M. - neovlivňuje to cenu zásob ani toho odpisovaného majetku. Možná se ještě někdo vyjádří, byla bych ráda. J.F.
Jano F., na výdaji minus netrvám :-)) klidně bych souhlasila se zaevidováním jako příjem s plusem :-) Ale čím déle nad tím přemýšlím, tím víc jsem přesvědčená, že na příjmovce by se to mělo projevit skutečně již za r.2005. Jsem moc ráda, že se o kus níž ozvala i paní LeaX, to je odbornice :-)
Já osobně si myslím, že do příjmů se dá vratka až ji obdržíme, při nákupu zásob jsme nebyli plátci a ve výdajích byla celá cena .Bylo by to proti pravidlům DE, úpravy, které se musí dělat jsou v zákoně vyjmenovány a tato ne. To bychom měli z DE pěkný guláš.On stačí leasing např.,že ?
Také bych si v DE s časovým rozlišováním nic nezačínala, stačí tam ten leasing :-) Navíc mám ještě jeden argument - ty zásoby mohly být přece nakoupené i v roce 2004 i dříve - jak by se potom upravoval základ daně v těch letech? J.F.
Zákon tuto problematiku neřeší. Z hlediska § 3 ZDP jsou příjmy peněžní i nepeněžní. DPH při změně režimu připomíná spíše nepeněžní příjem, volím bych variantu roku 2005.
Navíc zdůvodnění vrácením přeplatku v roce 2006 ztrácí na síle argumentu v případě, kdy místo nadměrného odpočtu mám daňovou povinnost (platím).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
26. 3. 2006 13:29
Dobrý den,
prosím o konzultaci zkušenější kolegy. Podnikatel vedoucí DE se registroval k DPH v říjnu 2005. Ze zboží na skladě bylo uplatněno DPH při změně režimu, toto DPH bylo nárokováno v lednu 2006 za IV. Q 2005. Jde mi o období, ve kterém mám zvýšit daňový základ. Pokud nesnížím výdaje za pořízení zboží o DPH, zkreslím daňový základ za rok 2005, na straně druhé DPH nebylo v roce 2005 vráceno. Máte někdo zkušenost?? Prosím o případný odkaz na zákon. Díky moc a pevné nervy přeji