Re: Změna ražimu DE
Ahoj Dano, obávám se, že bys měla zvýšit daňový základ už za rok 2005. V tomto ohledu je jedno, kdy FÚ ten odpočet vrátil. Kdyby měl zdaňovací období měsíční, tak by to DPH měl dávno zpátky. Nebo naopak - kdyby šlo o nákup zboží placený hotově, tak bys určitě nepřemýšlela o tom, jestli mu ten náklad máš dát do 2005 nebo 2006, i když by mu berňák fakticky vrátil to dph za zboží jako kvartálnímu plátci až v lednu.
V tomto případě mám jiný názor, odkaz na § taky nemám, ale vycházím z podstaty DE - do příjmů vstoupí při skutečné úhradě. Pro nějaké úpravy není v tomto případě důvod, nekončí se ani se nemění způsob uplatńování výdajů. Logiku v DE nehledejme :-)J.F.
>>>>Dobrý den,
>>>>
>>>>prosím o konzultaci zkušenější kolegy. Podnikatel
>>>>vedoucí DE se registroval k DPH v říjnu 2005. Ze
>>>>zboží
>>>>na
>>>>skladě bylo uplatněno DPH při změně režimu, toto DPH
>>>>bylo nárokováno v lednu 2006 za IV. Q 2005. Jde mi o
>>>>období, ve kterém mám zvýšit daňový základ. Pokud
>>>>nesnížím výdaje za pořízení zboží o DPH, zkreslím
>>>>daňový
>>>>základ za rok 2005, na straně druhé DPH nebylo v roce
>>>>2005 vráceno. Máte někdo zkušenost?? Prosím o
>>>>případný
>>>>odkaz na zákon. Díky moc a pevné nervy přeji
>>>
>>>Ahoj Dano, obávám se, že bys měla zvýšit daňový
>>>základ
>>>už za rok 2005. V tomto ohledu je jedno, kdy FÚ ten
>>>odpočet vrátil. Kdyby měl zdaňovací období měsíční,
>>>tak
>>>by to DPH měl dávno zpátky. Nebo naopak - kdyby šlo o
>>>nákup zboží placený hotově, tak bys určitě
>>>nepřemýšlela o tom, jestli mu ten náklad máš dát do
>>>2005 nebo
>>>2006, i když by mu berňák fakticky vrátil to dph za
>>>zboží
>>>jako kvartálnímu plátci až v lednu.
>>
>>Odkaz na zákon Ti teď nenapíšu, protože hlava mi
>>téměř
>>nemyslí (konec března...), ale podle mě ta skutečnost
>>nastala v říjnu 2005, takže k tomu datu bych upravila
>>daňový základ. Protože v říjnu 2005 jsi fakticky
>>snižovala hodnotu zboží.
>********************
>V tomto případě mám jiný názor, odkaz na § taky nemám,
>ale vycházím z podstaty DE - do příjmů vstoupí při
>skutečné úhradě. Pro nějaké úpravy není v tomto případě
>důvod, nekončí se ani se nemění způsob uplatńování
>výdajů. Logiku v DE nehledejme :-)J.F.
>***********************
No tak Vám dámy "pěkně děkuju! :-)))) :-))) a jsem, kde jsem byla. Mně jde o to, aby v roce 2006 pak nechtěli při kotrole zvýšit daňový základ. UFUF
>
Dano, hledám výklady, ale nenašla jsem nic, co by Ti pomohlo a čím bys mohla argumentovat při kontrole. Přidám ještě jednu úvahu a pokusím se odůvodnit proč. Snad se ještě zapojí i Jana F. - s Vaším názorem Jano totiž výjimečně nesouhlasím ;-)
Příklad 1:
Vedu DE, jsem plátce. Ve 12/2005 jsem koupila hmotný majetek za 119 tisíc (100 ZD + 19 DPH). DPH mi berňák samozřejmě vrátí až v r.2006 leden či únor. Majetek zařadím a začnu odepisovat. Pokud bych trvala na tom, že k 31/12 mi nebyl ještě vrácen odpočet, tak bych mohla odepisovat ze 119 tisíc? A v r.2006 (když mi vrátí ten odpočet) zaúčtuju cosi jako technické znehodnocení a z karty majetku odepíšu těch 19 tisíc? To asi ne ;-)
Příklad 2:
Vedu DE, jsem plátce, obchodník. Ve 12/2005 nakoupím zboží a zaplatím ho. Jenže DPH z toho zboží mi berňák samozřejmě vrátí až v r.2006. Znamená to tedy, že do nákladů r.2005 můžu dát celou cenu toho nakoupeného zboží včetně DPH? A teprve po vrácení odpočtu DPH snížit výdaje na zboží o tu DPH? To asi ne ;-)
Pokus o závěr:
Když k nějakému datu účtuju o nároku DPH, musím k témuž datu a nadále uvažovat o hodnotě toho předmětu BEZ DPH.
Pokud bych chtěla dělat kejkle se zvýšením hodnoty zboží či majetku o DPH, musela bych ten odpočet uplatnit v r.2006 (nejspíš pomocí dodatečného přiznání). Ale jestliže uplatňuju odpočet za 2005, tak v tom samém roce musím evidovat hodnotu bez DPH.
Ufff :-))) Co Vy na to?
Že s Tebou zmítají stejné argumenty jako se mnou. To je právě to, co jsem myslela. Jenže pak mně napadlo to, co Janu - v DE přeci eviduji příjmy. Takže já to vrazím do nepežního deníku a ať mi trhne 'FÚ nohou. Pokud mi tedy neutrhne hlavu. Díky za Tvůj čas, takový elaborát jsem nečekala :-))))
Já jsem k tomu měla kdysi nějaký článek, nemůžu to jako obvykle najít - bylo to v tom smyslu, že vratka DPH při změně režimu je příjmem, není to výdaj mínus - to k tomu, co píše Eva M. - neovlivňuje to cenu zásob ani toho odpisovaného majetku. Možná se ještě někdo vyjádří, byla bych ráda. J.F.
Jano F., na výdaji minus netrvám :-)) klidně bych souhlasila se zaevidováním jako příjem s plusem :-) Ale čím déle nad tím přemýšlím, tím víc jsem přesvědčená, že na příjmovce by se to mělo projevit skutečně již za r.2005. Jsem moc ráda, že se o kus níž ozvala i paní LeaX, to je odbornice :-)
Já osobně si myslím, že do příjmů se dá vratka až ji obdržíme, při nákupu zásob jsme nebyli plátci a ve výdajích byla celá cena .Bylo by to proti pravidlům DE, úpravy, které se musí dělat jsou v zákoně vyjmenovány a tato ne. To bychom měli z DE pěkný guláš.On stačí leasing např.,že ?
Také bych si v DE s časovým rozlišováním nic nezačínala, stačí tam ten leasing :-) Navíc mám ještě jeden argument - ty zásoby mohly být přece nakoupené i v roce 2004 i dříve - jak by se potom upravoval základ daně v těch letech? J.F.
Zákon tuto problematiku neřeší. Z hlediska § 3 ZDP jsou příjmy peněžní i nepeněžní. DPH při změně režimu připomíná spíše nepeněžní příjem, volím bych variantu roku 2005.
Navíc zdůvodnění vrácením přeplatku v roce 2006 ztrácí na síle argumentu v případě, kdy místo nadměrného odpočtu mám daňovou povinnost (platím).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 3. 2006 13:29
Dobrý den,
prosím o konzultaci zkušenější kolegy. Podnikatel vedoucí DE se registroval k DPH v říjnu 2005. Ze zboží na skladě bylo uplatněno DPH při změně režimu, toto DPH bylo nárokováno v lednu 2006 za IV. Q 2005. Jde mi o období, ve kterém mám zvýšit daňový základ. Pokud nesnížím výdaje za pořízení zboží o DPH, zkreslím daňový základ za rok 2005, na straně druhé DPH nebylo v roce 2005 vráceno. Máte někdo zkušenost?? Prosím o případný odkaz na zákon. Díky moc a pevné nervy přeji