Re: Kontrola ze strany Živnostenského úř
Nám vždy přišla kontrola ze živ. úřadu neohlášená, taky tak chodí ČOI a policie. My si tyto údaje o OP atd. poznamenáváme i u firem, která k nám dávají auta, ale pak nakupujeme v aukci GE Money, a tam samozřejmě máme jen fakturu s běžnými údaji. To by byla zajímavá otázka pro nějakého znalce, obchodník s použitým zbožím má sice identifikovat prodávajícího, ale když si jde to použité zboží koupit do jiného krámu /aukce/, tak to je přece jiná situace, ne?
Pro Elen
A to je ono, tento problém mi právě nastal u Eaukce..... Chtěli mi dát blokově 4.000,-Kč pokutu, s čímž jsem nesouhlasil a nechal jsem to jít do správního řízení, tak uvidím.....
Re: Pro Elen
To by mě vážně zajímalo, jak to dopadne. Doufám, že dobře pro Vás. Možná byste se mohl obrátit na GE a Auto Aukci, jestli třeba neznají nějaký výklad, co by Vám pomohl. Koukala jsem se na kupní smlouvu, ale tam je jen jméno jednatele, museli by napříště psát i jeho další nacionále. Ale samozřejmě tenhle problém mají všichni, co se aukcí účastní. A nejen My sem tam prodáme auto jinému autobazaru a taky mu dáme jen fakturu a ne osobní údaje. Už vidím nějaký bazar, co by třeba koupil auto v AAA a chtěl mermomocí znát číslo pasu Tonyho Dennyho a kdo ho vydal.
Vyřešil jsem to tak, že jsem si napsal tyto údaje od vedoucí prodeje, a ve správním řízení toto předložím a uvidím, myslím že by jim to mělo stačit..... Byly ty naše kontrolorky dosti nekompromisnía vůbec nechtěli na nic slyšet.... Prý se drží litery zákona..... A ono když jsem po tom malinko pídil, tak živnostenský zákon byl novelizován zák. č. 444/2005 Sb. a toto nařízení si myslím platí od data 25.11.2005, takže si myslím, že by jim to mělo stačit u vozidel zakoupených po tomto datu..... A nevíte ještě náhodou, zda-li musím vykazovat i data toho člověka který toto vozidlo ode mě zakoupil?
Děkuji, taky jsem to včera ještě jednou zjišťoval a je to tak, takže to musím všechno znova zkontrolovat, protože se budou teď po mě určitě vozit...... Nesmím jim dát příležitost.... A měl bych ještě jeden dotaz, jestli tedy mohu..... Jak je to s DPH, kdybych se stal plátcem( resp. kdybych překročil hranici 1.000.000,-Kč a musel se stát). Příklad, koupil bych osobní auto v eukci za 100.000,-Kč, za kolik bych ho musel prodávat abych měl čistý zisk 5.000,-Kč. Kdybych ho prodal za 105.000,-Kč, odvedu DPH z celé částky nebo jen z těch 5ti tisíc?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 3. 2006 7:59
Obracím se na vás o vyslovení názoru, popř. o radu. Jsem živnostník a mám vydaný živ. list, kdy se jedná o nákup a prodej použitého zboží (motorových vozidel). Stalo se mi, že na kontrolu mi přišla dáma z Živ. úřadu, nijak neohlášená mi vtrhla do provozovny a zamávala mi před nosem nějakou průkazkou a začala kontrola.... ( Neměla se podle zákona o státní kontrole předem dohodnout na termínu kontroly??). A teď hlavně ten můj problém. Ojetá vozidla kupuji od firmy, která má sídlo v Praze a je zapsána u obchodního soudu a při uzavírání obchodu sepisujeme kupní smlouvu. Zdejším živnostenským úřadem jsem byl pokutován v blokovém řízení pokutou 3000,-Kč za to, že mi dle §31 chybí označení osoby, která mi vozidlo předávala a to, že mi chybělo u této osoby číslo dokladu totožnosti, kdo jej vydal a který stát... Bylo jednání kontrolního orgánu správné? Když jsem následně žádal tuto firmu o sdělení těchto údajů, byla mi pouze zaslána ověřená kopie Výpisu z obchodního rejstříku s tím, že nic jiného mi sděleno nebude... Toto jsem sdělil kontrolorce na ž.ú., která mi řekla že v tom případě nesmím dle živn. zákona od této společnosti nakupovat. Byl postup kontroly správný???