Re: DzP FO a předpis
--------------------------------------------------------------------------
Účtování by mělo vypadat takto:
během roku - platba ZP a SP 336/221 (analyticky členit ZP a SP)
31.12. předpis pro odvod SP a ZP 526/336
Podklad pro předpis vezmete na přehledu SP a ZP. Někdo účtuje jen zálohy co byly zaplaceny a někdo celé pojistné, co má být zaplaceno.
Pokud se účtuje o celém pojistném, budete mít na účtu 336 zůstatek=nedoplatek nebo přeplatek, který se zaúčtuje buď doplacením 336/221 nebo vratkou 221/336.
------------------------------------------------------------------------
Poté se převedou účty 5-náklady a 6-výnosy na 710 a zjistí se ZISK PŘED ZDANĚNÍM. Vyplníte DP a vypočítáte daň co máte platit.
Poté účtujete o dani:
31.12. předpis daně 591/341
31.12. zaúčtování daně 710/591
Odečtete na 710 od zisku před zdaněním daň 591 a vyjde vám ČISTÝ ZISK,který převedete na 702
--------------------------------------------------------------------------------------
tím pádem musíte mít v rozvaze účet 341 nebo i 336
-----------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------
protože jste tak v roce 2005 neučinil je to chyba a zvažte, nešlo by to opravit a zanést na FÚ novou rozvahu. výsledovka je stejná.
Možná budou chtít vše znovu tedy celé opravné(pokud to stihnete do pátku) DP. To nevím neboť jsem to ještě nepodávala.
Re: DzP FO a předpis
Dík ,Jano, za radu a pomoc.Jde právě o to, že mám i další kopanec,uzavřený r.2005 v programu.Takže teď uvažuju, jestli budu vše ručně opravovat a zasílat na FÚ, vím je to špatně z hlediska vedení PÚ,ale není daňový dopad(zaplať bůh),chtěl jsem to risknout,v r.2006 by se mi to srovnalo.Zaúčtovanou 591 bych pak stejně odečítal jako nedaňové n., stejně jako pojistné,které nebylo uhrazeno (zaúčtováno na základě přehledů do r.2005,jak jste psala výše).Jinak moc ještě jednou děkuju
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 3. 2006 8:46
Dobrý den, jsem indiv.podnikatel a navíc teď zmaten...Přiznání jsem podal už v únoru, rozvaha, výsledovka a pod..mám doplatek daně z příjmu, který jsem uhradil začátkem března.Je chybou, že nemám v odevzdané rozvaze k 31.12.2005 "vyseklý" účet 341 , nebo mohu v březnu na základě úhrady provést předpis 491/341 a úhradu 341/221?? To samé je u doplatků pojistného,ale ty jsou nákladem až při úhradě, ne? Děkuji za pomoc.