Re: SP student, letos 26 p. ILONA
Dobry den,
r. 9 - zaskrtnete hlavni i vedlejsi (pokud to tedy diky zamestnani nebude pouze vedlejsi)
na r. 20 (nezaopatrene dite) napisete 1.1.2006-30.4.2006
A pak v oddile 4 musite rozlisit, kolik mesicu jste byl hlavni a kolik mesicu vedlejsi, a jeste dle toho rozdelit prijmy.
O prevedeni z hlavni na vedlejsi se nezada.
Prostudujte si Pokyny k vyplneni, tam jsou uvedene i castky, pri kterych z vedlejsi cinnosti nemusite platit.... je to tech 42922
Paní Ilono, to jste mi ale poradila na loňský rok - loni jsem celý rok studoval a přihlášený jsem byl na vedlejší činnost a příjmy menší než 40000,-. Mě se teď momentálně jedná o letošní rok, jaké mám platit zálohy - protože letos mi bude v dubnu 26 a školu ukončím v červnu. Ten oddíl 2 a 3 a 4 se vztahuje na rok 2005, tam mám uvedeno ř. 9 - jen vedlejší, ř. 20 - 1.1.-31.12.2005, příjmy - výdaje nějakých 30000,-, ř. 25 a 26 vedlejší a 12 a potom se mi vyplňují nuly. Ale co vyplnit do oddílu 6 - nová výše zálohy. Ještě jednou díky moc.
ale ja vam poradila rok 2006 (vedlejsi cinnost minimalne 1.1.-30.4.), ty radky jsem pouzila v presvedceni, ze se pro rok 06 nebude formular menit :-)))) Samozrejme na vyplneni Prehledu je casu dost, to budete resit az v lednu 2007 (nejdriv:-).
Se zalohama se ted netrapte (napiste tam 0), kdyz ani nevite, jestli budete zamestnany nebo nebudete ..... ani vy, ani ja, ani socialka neni vedma ;-)
ano samozrejme muzete, ale pockala bych, az budete vedet, co budete delat po skonceni skoly (pozor, od toho kvetna uz budete OSVC hlavni i kdyz student);
a jeste upozorneni (ktere jsem se dovedela tady na foru) - pokud si budete platit nemocenskou, tak ta je nevratna...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 3. 2006 9:46
Dobrý den,
>
>letos mi bude 26 let, studuji VŠ a zároveň ji letos
>ukončím. Podnikám na ŽL a v r. 2005 jsem neměl příjmy
>nad 42000,- a zároveň nejsem přihlášený k DP a podnikání
>mám jako vedlejší činnost. Vím, že u ZP musím začit
>platit minimální pojištění po dosažení 26 let, ale musím
>platit i minimální pojištění na sociální pojištění?
>Děkuji.
nad 26 let ano, pokud vase podnikani bude hlavni cinnost, pokud budete zamestnan a podnikat budete na vedlejsi cinnost, tak zalezi na vydelku v praci
Paní Ilono, děkuji moc za Vaši odpověď, ale potřeboval bych ještě poradit, jak to mám tedy vyplnit do přehledu pro sociálku. Musím se z vedlejší činnosti přehlásit na hlavní? (ještě nevím, zda budu nadále jen podnikat, nebo budu zaměstnán) a v přehledu to rozdělit na hlavní a vedlejší činnost. Studium ukončím nejspíš v červnu, ale 26 let mi bude v dubnu. Ještě jednou díky moc.