Re: Důchodce a DPP
>>Dobrý den,
>>poradí mi někdo, jak je to u důchodce, který pobírá
>>důchod a zároveň uzavírá dohodu o provedení práce?
>>Dohoda je vždy na částku vyšší než 5000 Kč. Dle mého
>>názoru
>>se ho zdravotní a soc. pojištění netýká. Zajímalo by
>>mne, jak je to s daní? Bude tedy odvádět klasicky
>>zálohovou daň a na konci roku podá Přiznání k DPFO? A
>>jak
>>je to s odpočitatelnými položkami, může podepsat
>>prohlášení? Prosím o radu, není mi tahle otázka moc
>>jasná.
>>Předem děkuji za odpověď.
>určitě počkejte na paní Jiřku ,ale podle mě je tam
>srážková daň
>a ta je konečná.sp a zp ne to je doh. o pr. činnosti
u vydelku nad 5000 nelze srazkova.... pouze zalohova min. 20% Na konci roku mu muzete udelat RZD, pokud pozada a nebude mit prijmy jinde.....
Dle meho muze podepsat i prohlaseni, pak se dani dle tabulek.... na odcitatelnou polozku narok nema, ale to si urcite pockejte na vyjadreni napr. pi. Jirky, zd to potvrdi nebo vyvrati....
Starobní důchodce podepsat prohlášení může, na základě toho mu bude mzda daněna dle tabulek, ale nenáleží mu sleva na poplatníka (do loňska odpočitatelná položka, která letos byla změněna na slevu na poplatníka). Pokud podepíše prohlášení, bude se mu odměna z DOPP danit dle tabulek, tzn. podle daňových hladin - tam je to až do 10100 kč 12%. Pokud by nepodepsal prohlášení, danila by se mu odměna do 5000 Kč 15%. Pokud by odměna činila více než 5000 hrubého, pak by se to celé danilo 20% a on by si pak musel podat přiznání, kde by se daň ročně srovnala zase dle daňových hladin a přeplatek daně by byl vrácen. Ale je zbytečné mít sráženo měsíčně tolik na daňových zálohách, je lepší, pokud nemá jiného zaměstnavatele, kde by měl podepsané prohlášení, aby podepsal, odměna bude daněna dle tabulek (tzn. do 10100 = 12%, 10100 - 20200 = 19% atd.). Po skončení roku pak může požádat zaměstnavatele o roční zúčtování a nějaký přeplatek tam zase vyjde, ten mu bude vrácen.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 3. 2006 9:55
Dobrý den,
poradí mi někdo, jak je to u důchodce, který pobírá důchod a zároveň uzavírá dohodu o provedení práce? Dohoda je vždy na částku vyšší než 5000 Kč. Dle mého názoru se ho zdravotní a soc. pojištění netýká. Zajímalo by mne, jak je to s daní? Bude tedy odvádět klasicky zálohovou daň a na konci roku podá Přiznání k DPFO? A jak je to s odpočitatelnými položkami, může podepsat prohlášení? Prosím o radu, není mi tahle otázka moc jasná. Předem děkuji za odpověď.