Re: Proplacení dovolené?
To ovšem loňskou nestihnete vybrat, protože musí být vybraná do konce roku 2006. Klidně těm Vašim účetním věřte, tentokrát zřejmě mají pravdu.
Pokud jí bude neschopenka ukončena dříve, tak si může v tom mezidobí (mezi neschopností a nástupem na MD) vybrat dovolenou, pokud to zaměstnavatel povolí, což ale nemusí. Jde ale ještě o jednu věc - tyto peníze pak budou ovlivňovat výši mateřské, tak aby se náhodou nestalo, že sice dostane zaplaceno za dovolenou a výsledek bude takový, že jí to sníží mateřské dávky. Dovolená bude proplácena pravděpodobným průměrem.
Každopádně dovolenou za rok 2006 bude výhodnější vybrat až po skončení mateřské, tj. v roce 2007.
No, možná že kdyby tu neschopenku ukončila a pak požádala o čerpání dovolené za rok 2005 a zaměstnavatel by jí nepovolil čerpání ačkoli by věděl, že za pár dní nastupuje na mateřskou a už si ji do konce roku nevyčerpá a tím propadá, pak by s tím mohla argumentovat. Ale dovolenou za rok 2006 by jí povolit nemusel, protože tu má možnost vyčerpat po skončení mateřské a bude to pro ni výhodnější. Ale jde také o to, zda by jí ty peníze za těch pár dní dovolené z roku 2005 negativně neovlivnily výši mateřské. Vezměte si to takto - ukončí o týden dříve nemocenskou, vybere dovolenou - výhoda pro ni bude pouze v rozdílu mezi nemocenskou a penězi za dovolenou, protože kdyby neměla peníze za dovolenou, tak by měla peníze za nemocenskou. A kdyby jí pak ještě měly ty peníze za dovolenou snížit denní dávku mateřské, tak by ji ta dovolená nakonec ještě přišla draho.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
27. 3. 2006 12:56
Dobrý den. Mám takový dotaz. Jsem momentálně na neschopence a vzhledem k tomu, že jsem těhotná a mám rizikové těhotenství, nepůjdu už do práce před nástupem na MD. Termín porodu mám v září. Bohužel mi z loňského roku 2005 zbývá ještě k čerpání 6 dní dovolené. Domnívala jsem se, že v takovémto případě nebude problém zažádat o prolacení dovolené a bude mi vyhověno. Dnes mi ale volali z účtárny,že se prý dovolená v mém případě nedá proplatit a že jedině si ji musím vyčerpat, abych za ní něco dostatala, tzn. přerušit neschopenku, což v mém případě půjde asi dost těžko... Je takovýto postup správný? Zdá se mi to dost utažený za vlasy? Nemáte s tím prosím někdo zkušenosti? V práci jim moc nevěřím, snaží se mi škodit jak jen můžou. Díky moc za vaše odpovědi a krásný jarní den!