Dotaz pro mzdové účetní

• (neregistrovaný)

27. 3. 2006 13:08

Dobrý den,

se mzdami teprve začínám, prosím o radu, zda jsem postupovala správně, když jsem zaměstnanci na 0,25 úvazek (mimo tento prac. poměr pracuje na ŽL jako OSVČ) s hr. mzdou 2000,- Kč z této mzdy odečetla SP a ZP a zbytek zdanila srážkovou daní.

Mimo to prosím o potvrzení mého názoru, že tento příjem, když je zdaněn srážkou, se již neuvádí v daň. přiznání.

Moc děkuji.

Šárka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 3. 2006 13:46

Š. (neregistrovaný)

Moc prosím o odpověď
      >Dobrý den,
      >
      >se mzdami teprve začínám, prosím o radu, zda jsem
      >postupovala správně, když jsem zaměstnanci na 0,25 úvazek
      >(mimo tento prac. poměr pracuje na ŽL jako OSVČ) s hr.
      >mzdou 2000,- Kč z této mzdy odečetla SP a ZP a zbytek
      >zdanila srážkovou daní.
      >
      >Mimo to prosím o potvrzení mého názoru, že tento
      >příjem, když je zdaněn srážkou, se již neuvádí v daň.
      >přiznání.
      >
      >Moc děkuji.
      >
      >
      >Šárka
      >

• 27. 3. 2006 14:08

Hanka (neregistrovaný)

Re: Moc prosím o odpověď
      Musí splnit podmínky - HR do 5000,- Kč a neodpracovat víc jak 100 hodin za rok. Tento příjem se nemusí nikde uvádět.
      Jestliže má u Vás dohodu o pracovní činnosti - z té se odvádí SP A ZP a srážková daň, ale uvádí se jako příjem v DP.

• 27. 3. 2006 14:33

Šárka (neregistrovaný)

Srážková daň se tedy týká pouze DPP? Náš zaměstnanec má prac. smlouvu na 1/4 úvazek. Vydedukovala jsem (zřejmě tedy mylně), že když je i v tomto případě jeho výdělek nižší, může být po odvedení pojistného zdaněn srážkou.

Lze to nějak napravit, když se to týká loňského prosince a daň je tedy odvedena? Nebo to mám nechat "plavat", jestli se fú ozve?

A má tento příjem do přiznání uvést?

Moc Vám děkuji za Vaši laskavost.

• 27. 3. 2006 15:20

Jiřka (neregistrovaný)

Musím Hanku opravit.Informace o tom, že DOPČ zdaněná srážkovou daní se uvádí v přiznání je špatná.
      Způsob danění vůbec nezáleží na tom, o jaký pracovněprávní vztah jde (HPP, VPP, DOPČ nebo DOPP). Záleží POUZE na tom, zda ten pracovník podepsal nebo nepodepsal u toho zaměstnavatele daňové prohlášení. Přičemž v tomtéž období může mít podepsané prohlášení pouze u jednoho zaměstnavatele. Pokud má více zaměstnavatelů současně, je na jeho výběru, u kterého podepíše.
      A pak se daní takto:
      PODEPSANÉ prohlášení: daňový základ se daní dle tabulek (tzn. základ se zaokrouhlí na stovku nahoru a daní se do 10100 12%, od 10100 do 20200 = 19% atd.). Z vypočtené daně jsou pak odečteny slevy, které na základě podepsaného prohlášení a přiložených potvrzení uplatňuje (na poplatníka 600 Kč, na částečnou invaliditu 125 Kč, na dítě 500 kč atd.). DAŇOVÝM ZÁKLADEM rozumíme rozdíl mezi hrubou mzdou a sraženým pojištěním. Pokud se pojištění nesráží (u DOPP), je daňovým základem hrubá odměna.
      NEPODEPSANÉ prohlášení:
      a) pokud je HRUBÁ mzda (ne daňový základ, ale celková hrubá mzda) nižší nebo rovna 5000 Kč, zdaní se DAŇOVÝ ZÁKLAD SRÁŽKOVOU daní 15%. Tato daň je konečná, tento příjem ani tato daň se do přiznání ani zúčtování neuvádí.
      b) Pokud je HRUBÁ mzda vyšší než 5000 Kč, daňový základ se zaokrouhlí na stovku nahoru a až do 31100 se CELÝ zdaní 20%. Pokud je daňový základ vyšší než 311100, celé se to daní dle tabulek. V tomto případě jde o daň ZÁLOHOVOU a tento pracovník je povinen podat přiznání, kde toto všechno uvede.
      Takže ve Vašem případě jste postupovala správně, pokud Vám nepodepsal prohlášení. Zřejmě nejde o DOPP, takže pojištění se sráží. Hrubá mzda byla 2000 (tedy do 5000), podepsané neměl, takže jste srazila pojištění (ze 2000 = 250 Kč), základ daně = 1750, to zdaněno srážkovou daní 15% = 262 Kč. Nikde se to už neuvádí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).