OSVČ důchodce

• (neregistrovaný)

28. 3. 2006 1:20

Prosím o radu. Moje mamka jako starobní důchodce si chce zařídit ŽL a začít podnikat v červnu 2006. Musí platit zálohy na SP a ZP? A v jaké výši?
    Minimální daň se jí nebude týkat, ale jakým způsobem zdaní příjem. Má nějaké výhody oproti "normálnímu" OSVČ? Může si odečíst odpočitatelné položky?
    děkuji za radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 3. 2006 8:19

taky účetní (neregistrovaný)

Re: OSVČ důchodce
      Zálohy SP a ZP platit nemusí, na SP bude jako důchodce vedená jako vedlejší. Pokud má důchod již od 1.1.2006, nemá nárok na odpočitatelnou položku - ale letos už to vlastně nebude - jinak žádné úlevy nemá. Jo ještě nemusí platit na SP na nemocenskou, ale důchodové musí v plné výši podle zisku, ZP také, takže je lepší si ty zálohy platit, pak toho není tolik. Mně se to nevyplatilo loni s manželem, neplatili jsme zálohy a teď za něj musím zaplatit najednou 26 tisíc SP, takže letos už zálohy posíláme. Ale snad se Vám ozve nějaký odborník, já to mám jen ze zkušenosti.

• 28. 3. 2006 13:22

Zuzka (neregistrovaný)

Re: OSVČ důchodce
      Díky za radu. Takže jako důchodce musí platit důchodové, to je tedy dobré. Důchod se jí tím už nezvýší, takže bude vlastně vyhazovat peníze oknem. Tedy státu! Aby si zvýšila životní úroveň jako důchodce, tak si musí ještě přivydělat a ještě z toho musí státu zase něco vracet na ZP a SP. Ach jo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).