Důchodce+podnikání 1Q- pomooc!!!!

• (neregistrovaný)

28. 3. 2006 8:56

Prosím o radu - starobní důchodce, OSVČ má vždy přerušenou živnost 3 Q a v jednom podniká - v r. 2005 podnikal v 4.Q a vydělal si zdanitelný příjem cca 3000 Kč. Dále má příjem z pronájmu dle §9 19 500 Kč -náklady upl. %. - zdaňuje nasčítané základy ke zdanění... ale jak se sociálkou a zdravotkou???? má povinnost podat přiznání a platit nějaké zálohy? nedaří se mi to nikde objevit. Děkuji za pomoc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 3. 2006 11:12

Kamila (neregistrovaný)

Re: Důchodce+podnikání 1Q- pomooc!!!!
      Myslím, že pokud jsou příjmy 3 000 Kč dosaženy z živnosti, pak by je měl uvést ve svém daňovém přiznání. Přiznání samozřejmě podat musí, protože bude zdaňoat příjmy z pronájmu (předpokládám, že se jedná o pronájem nemovitosti, opakovaný).
      Příjmy z podnikání tedy budou činit 3 000 Kč, tyto sníží o skutečné výdaje, případně o paušl (40% ?) a dále do daň.přiznání uvede příjmy z § 9 ve výši 19.500 Kč a ty sníží o paušální výdaje 30%.
      Výsledný základ daně NESMÍ již dále snižovat o základní odčitatelnou položku, protože je starobní důchodce, a to zřejmě po celý rok (jak vyplývá z Vaší zprávy výše. Pokud by ještě k 1.1.2005 ve starobním důchodu nebyl, na Odčit.pol.mánárok za celý rok/v plné výši).
      Spolu s přiznáním podá přehled o dasažených příjmech na správu soc.zabezpečení i na zdravotní pojištovnu. Do přehledu uvede pouze příjmy ze živnosti a zohlední zde, že je starobním důchodcem, tj. pro potřeby soc.poj. je považován za osobu vykonávající živnost jako vedlejší činnost. Pojistné nebude stanovovat v min.výši, ale ve výši ze skutečného výdělku, v tomto případě půjde o zanedbatelniou částku. Pokud mu tam vyjde nějaké pojistné, tak ho jednorázově odvede, ale NEVZNIKNE mu povinnost platit pojistné v minimální výši ani zálohy v roce 2006.

• 28. 3. 2006 12:01

Verča (neregistrovaný)

díky - že si nesmí uplatnit vím, jak to sesčítat též, mně spíš děsila ta zdravka a socka, nějak se mi to nedařilo najít... takže to sepíšu a pošlu ho s tím... vloni jsem ho zaúkolovala to tam zjistit a nezjistil nic, podle mně se ani nezeptal :-( , a nějak v skrytu duše jsem doufala, žře je to již vedlejší činnost, takže jste mi to potvrdila. ještě jednou díky

• 29. 3. 2006 15:19

Verča (neregistrovaný)

halo ještě jednou prosím (příjmy z podnikání jsem uvedla už výši po odpočtu výdajů) -ale teď mi inkriminovaný důchodce volal, že prý pokud podnikal méně než 7 měsíců, tak se na něho žádné sociální ani zdravotní nevztahuje. Ptal se prý na zdravce i sociálce..... tak jsem teď mírně zmatená... nejde o těch prá korun, ale o princip, příště už to pár korun být nemusí.... nevíte někdo, jak to teda je?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).