Re: Důchodce+podnikání 1Q- pomooc!!!!
Myslím, že pokud jsou příjmy 3 000 Kč dosaženy z živnosti, pak by je měl uvést ve svém daňovém přiznání. Přiznání samozřejmě podat musí, protože bude zdaňoat příjmy z pronájmu (předpokládám, že se jedná o pronájem nemovitosti, opakovaný).
Příjmy z podnikání tedy budou činit 3 000 Kč, tyto sníží o skutečné výdaje, případně o paušl (40% ?) a dále do daň.přiznání uvede příjmy z § 9 ve výši 19.500 Kč a ty sníží o paušální výdaje 30%.
Výsledný základ daně NESMÍ již dále snižovat o základní odčitatelnou položku, protože je starobní důchodce, a to zřejmě po celý rok (jak vyplývá z Vaší zprávy výše. Pokud by ještě k 1.1.2005 ve starobním důchodu nebyl, na Odčit.pol.mánárok za celý rok/v plné výši).
Spolu s přiznáním podá přehled o dasažených příjmech na správu soc.zabezpečení i na zdravotní pojištovnu. Do přehledu uvede pouze příjmy ze živnosti a zohlední zde, že je starobním důchodcem, tj. pro potřeby soc.poj. je považován za osobu vykonávající živnost jako vedlejší činnost. Pojistné nebude stanovovat v min.výši, ale ve výši ze skutečného výdělku, v tomto případě půjde o zanedbatelniou částku. Pokud mu tam vyjde nějaké pojistné, tak ho jednorázově odvede, ale NEVZNIKNE mu povinnost platit pojistné v minimální výši ani zálohy v roce 2006.
díky - že si nesmí uplatnit vím, jak to sesčítat též, mně spíš děsila ta zdravka a socka, nějak se mi to nedařilo najít... takže to sepíšu a pošlu ho s tím... vloni jsem ho zaúkolovala to tam zjistit a nezjistil nic, podle mně se ani nezeptal :-( , a nějak v skrytu duše jsem doufala, žře je to již vedlejší činnost, takže jste mi to potvrdila. ještě jednou díky
halo ještě jednou prosím (příjmy z podnikání jsem uvedla už výši po odpočtu výdajů) -ale teď mi inkriminovaný důchodce volal, že prý pokud podnikal méně než 7 měsíců, tak se na něho žádné sociální ani zdravotní nevztahuje. Ptal se prý na zdravce i sociálce..... tak jsem teď mírně zmatená... nejde o těch prá korun, ale o princip, příště už to pár korun být nemusí.... nevíte někdo, jak to teda je?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
28. 3. 2006 8:56
Prosím o radu - starobní důchodce, OSVČ má vždy přerušenou živnost 3 Q a v jednom podniká - v r. 2005 podnikal v 4.Q a vydělal si zdanitelný příjem cca 3000 Kč. Dále má příjem z pronájmu dle §9 19 500 Kč -náklady upl. %. - zdaňuje nasčítané základy ke zdanění... ale jak se sociálkou a zdravotkou???? má povinnost podat přiznání a platit nějaké zálohy? nedaří se mi to nikde objevit. Děkuji za pomoc