Re: Závazky a přechod na paušální výdaje
Já bych to taky nezvyšovala o ty závazky, ale když to vezmu logicky, tak by se to asi mělo.
závazky 2004 - snížení ZD, úhrada v 2005 -výdaj, který se nepoužije a je uplatněn %. Tedy je jako výdaj 2x
Když to vezmu naopak pohledávky uplatněné v 2004 o které si zvýšíte ZD si do příjmu v 2005 už neuvedete. Tedy příjem 1x
Pokud jde o ty zásoby, tak ty se dodaňují jen při přechodu. v případě výdajů % si jich nevšímáte.
Jarko díky , těch zásob si musím všímat , neboť jsem z nich státu v r.2004 odvedla daň. Když zásoby v roce 2005 použiju, tak jsou vlastně obsaženy v příjmech r.2005 a musím je stejně jako pohledávky z r.2004 z příjmů vyloučit, jinak by byly také dvakrát zdaněny. Samozřejmě, že vyloučit přes úpravy ZD dle§23 v odd. E. daň.přiznání. Jak na to reagujete?
dobre, ze jste rozvinula debatu o zavazkach (popr. zasobach) i na jinem miste a dobre, ze se pi. Jarka pridala se svym nazorem a ty zavazky trochu objasnila....
treba se nakonec dobereme spravneho reseni :-)))
psala jsem to o par radku nize v reakci na vas dotaz :
....ano, tak to chapu ja - ty zasoby se tu dlouho neresily (pouze pohledavky), padla na ne rec nekdy minuly tyden a ja si myslim, ze by se s nimi melo nakladat stejne jako s pohledavkami, tedy v roce uhrady je musim vyloucit z dan. uznatelnych prijmu neb jsou uz dodaneny...
U tech zavazku uz takovou jistotou bohuzel neoplyvam - kdyz v r. 05 zaplatim uz zdaneny zavazek (z 04), tak to jsou pro me nedanove vydaje .... ale jelikoz ty % vydaju se pocitaji z prijmu, tak mi muze byt celkem jedno, jake jsem mela vydaje, ne?
Pokud zaklad dane zvysim o zaplacene zavazky, tak to vlastne budu danit podruhe..... tohle mi teda popravde zatim hlava nebere.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
28. 3. 2006 10:46
V roce 2004 jsem vedla daňovou evidenci, k 31.12 2004 mám v evidenci pouze závazky a zásoby materiálu. V roce 2005 jsem přešla na paušální výdaje, výdaje uplatňuji jako % z příjmů. 2004.
Za rok 2004 jsem podala dodatečné přiznání, kde jsem upravila základ daně - snížila o závazky a zvýšila o zásoby.
V roce 2005 jsem všechny závazky uhradila. Musím opačně upravit základ daně v roce 2005, tj. zvýšit ZD o závazky z r.2004, uhrazené v r.2005. A co udělat v r.2005 s již zdaněnýma zásobama z r.2004? POMOZTE ZOUFALCI DOŘEŠIT DP.
Daňový poradce mi nutí myšlenku, že musím zvýšit ZD v r.2005 právě o tyto závazky, neboť prý bych měla jedny výdaje uplatněny 2x., jednou v loni jako skutečné a jednou letos jako % z příjmu. (Paušál údajně v sobě i obsahuje veškeré náklady a tedy i ty úhrady loňských závazků).
A já se s tím nemohu smířit, já bych závazky úplně ignorovala a nic s nima nedělala, pouze bych snížila v r.2005 základ daně o zásoby 2004.