Re: Závazky a přechod na paušální výdaje
Já bych to taky nezvyšovala o ty závazky, ale když to vezmu logicky, tak by se to asi mělo.
závazky 2004 - snížení ZD, úhrada v 2005 -výdaj, který se nepoužije a je uplatněn %. Tedy je jako výdaj 2x
Když to vezmu naopak pohledávky uplatněné v 2004 o které si zvýšíte ZD si do příjmu v 2005 už neuvedete. Tedy příjem 1x
Pokud jde o ty zásoby, tak ty se dodaňují jen při přechodu. v případě výdajů % si jich nevšímáte.
Jarko díky , těch zásob si musím všímat , neboť jsem z nich státu v r.2004 odvedla daň. Když zásoby v roce 2005 použiju, tak jsou vlastně obsaženy v příjmech r.2005 a musím je stejně jako pohledávky z r.2004 z příjmů vyloučit, jinak by byly také dvakrát zdaněny. Samozřejmě, že vyloučit přes úpravy ZD dle§23 v odd. E. daň.přiznání. Jak na to reagujete?
dobre, ze jste rozvinula debatu o zavazkach (popr. zasobach) i na jinem miste a dobre, ze se pi. Jarka pridala se svym nazorem a ty zavazky trochu objasnila....
treba se nakonec dobereme spravneho reseni :-)))
psala jsem to o par radku nize v reakci na vas dotaz :
....ano, tak to chapu ja - ty zasoby se tu dlouho neresily (pouze pohledavky), padla na ne rec nekdy minuly tyden a ja si myslim, ze by se s nimi melo nakladat stejne jako s pohledavkami, tedy v roce uhrady je musim vyloucit z dan. uznatelnych prijmu neb jsou uz dodaneny...
U tech zavazku uz takovou jistotou bohuzel neoplyvam - kdyz v r. 05 zaplatim uz zdaneny zavazek (z 04), tak to jsou pro me nedanove vydaje .... ale jelikoz ty % vydaju se pocitaji z prijmu, tak mi muze byt celkem jedno, jake jsem mela vydaje, ne?
Pokud zaklad dane zvysim o zaplacene zavazky, tak to vlastne budu danit podruhe..... tohle mi teda popravde zatim hlava nebere.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 3. 2006 10:46
V roce 2004 jsem vedla daňovou evidenci, k 31.12 2004 mám v evidenci pouze závazky a zásoby materiálu. V roce 2005 jsem přešla na paušální výdaje, výdaje uplatňuji jako % z příjmů. 2004.
Za rok 2004 jsem podala dodatečné přiznání, kde jsem upravila základ daně - snížila o závazky a zvýšila o zásoby.
V roce 2005 jsem všechny závazky uhradila. Musím opačně upravit základ daně v roce 2005, tj. zvýšit ZD o závazky z r.2004, uhrazené v r.2005. A co udělat v r.2005 s již zdaněnýma zásobama z r.2004? POMOZTE ZOUFALCI DOŘEŠIT DP.
Daňový poradce mi nutí myšlenku, že musím zvýšit ZD v r.2005 právě o tyto závazky, neboť prý bych měla jedny výdaje uplatněny 2x., jednou v loni jako skutečné a jednou letos jako % z příjmu. (Paušál údajně v sobě i obsahuje veškeré náklady a tedy i ty úhrady loňských závazků).
A já se s tím nemohu smířit, já bych závazky úplně ignorovala a nic s nima nedělala, pouze bych snížila v r.2005 základ daně o zásoby 2004.