Hlavní navigace

Zdanění DPP a autorské smlouvy

  • (neregistrovaný)

    23. 10. 2014 20:35

     Dobrý den,
    žádám o radu, abych si vyjasnil svou situaci ohledně danění DPP + autorské smlouvy

    Jsem student VŠ a budu jím do roku 2016.
    Začal jsem pracovat na DPP. Jedná se o první měsíc, tedy první plat jsem ještě neobdržel. Pracuji ve státní instituci. V práci strávím zhruba 80 hodin měsíčně s hrubým výdělkem zhruba 12 000 Kč (150Kč/hod). V práci jsem podepsal daňové prohlášení. Toto prohlášení mi zajistí slevu 2 070 Kč ze srážkové daně? Liší se nějak daň pro studenta při výdělku nad/pod 10 000 Kč? A předpokládám správně, že daňové přiznání za toto DPP nemusím podávat, když už jsem podepsal daňové prohlášení?

    A ještě se mi naskytla možnost překládání u agentury (sídlící v ČR) a tato činnost by byla vedena formou autorské smlouvy. Ve smlouvě je uvedeno, že veškeré mnou provedené překlady budou zaúčtovány dohromady na konci měsíce a následně vyplaceny. Dále je uvedeno, že se jedná o hrubou platbu, a že za případné zdanění odpovídám já, jako překladatel.
    Chci se tedy zeptat, jakým způsobem by se takový příjem danil? Dále zda se to nějakým způsobem nekryje s výše zmíněnou DPP?
    A ještě poslední dotaz, zda by se mi případně kvůli překládání vyplatilo založit živnostenský list?

    Děkuji,
    Ondřej Česák

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 10. 2014 11:17

      Annika (neregistrovaný)

      DPP - hrubý výdělek do 10000,-, pojistné se neodvádí, nad 10000,- odvádí se sociální a zdravotní jako u normálního zaměstnání 11%.
             Daň - při nepodepsaného prohlášení je srážková daň, při podepsaném prohlášení je zálohová daň a možnost odečíst slevu 2070.
      Daňové přiznání podávat kvůli DPP nemusíte, jen pokud by byl souběh více pracovního poměrů. Pokud by Vám vycházela platit daň, je možné ještě uplatnit slevu na studenta. viz zde: http://www.jakpodnikat.cz/dohoda-provedeni-prace.php

      Autorské honoráře - do 10000,- jsou zdaněny srážkovou daní přímo u zdroje, který honorář vyplácí, pokud jsou příjmy vyšší, pak se jedná o příjmy §7 jako u podnikání s povinností odvádět sociální a zdravotní pojistné. viz např. zde:http://www.jakpodnikat.cz/autorske-honorare-zdaneni.php

    • 24. 10. 2014 16:12

      Lada (neregistrovaný)

      Z DPP nad 10.000 Kč se odvádí daň z příjmu, sociální a zdravotní pojištění, zatímco z DPP do 10.000 Kč pouze daň z příjmu. To zda jste či nejste student na to nemá vliv. Pokud jste si v daňovém prohlášení zaškrtnul, že uplatňujete slevu na dani (oněch 2.070 Kč), tak vám ji budou uplatňovat, pokud jste si to nezaškrtnul, tak nebudou. Záleží tedy na tom, jak jste to prohlášení vyplnil. Také jste si mohl zaškrtnout, že chcete uplatnit slevu na studenta.

      Podepsáním či nepodepsáním daňového prohlášení u zaměstnavatele vám nevzniká ani nezaniká povinnost podávat daňové přiznání. Tato povinnost vyplývá ze zákona. Když budete mít současně příjmy z více zdrojů (jak píšete, budete mít příjem z DPP a zároveň ještě z překládání), tak musíte podat daňové příznání. kdybyste měl jen to DPP, tak byste přiznání podávat nemusel.

      Do 10.000 Kč měsíčně by měly být autorské honoráře zdaněny srážkovou daní a tuto srážku by měl odvést ten, kdo honorář vyplácí (tj. ta firma, pro kterou pracujete). Ale podle toho, co píšete, to vypadá, že to tak dělat nechtějí a naopak povinnost odvést daň chtějí hodit na vás. Nebo že by už dopředu počítali s tím, že budete vždy dostávat víc než 10.000 Kč měsíčně? V takovém případě musíte příjem zdanit tak, jako byste byl OSVČ, jen s tím rozdílem, že na činnost podléhající autorskému zákonu nepotřebujete živnostenský list.

      I když si nejsem jistá, zda překladatelství je autorská činnost, to si radši ověřte. Asi záleží na tom, co vlatně budete překládat. Kdyby to byl např. překlad knihy, tak to podle mě asi autorská činnost bude, ale kdyby to byly překlady např. reklamních letáčků, technické dokumentace, návodů k použití apod., tak to by myslím autorská činnost nebyla a bylo by nutné živnostenské oprávnění (živnost volná - č. 64 překladatelská a tlumočnická činnost).

      Pokud byste měl autorský honorář vyšší než oněch 10.000 Kč měsíčně, musel byste si to danit sám (tj. vždy začátkem roku podat přiznání k dani na finanční úřad a zaplatit daň, která vám při vyplnění formuláře vyjde). Také byste se musel sám přihlásit jako OSVČ na příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení a u vaší zdravotní pojišťovny (např. VZP) a odvádět jim ze svého příjmu sociální a zdravotní pojištění + vždy začátkem roku podávat roční přehledy. Když si nebudete vědět rady, zavolejte na tyto dvě instituce a oni vám po telefonu poradí.

      Kdybyste si pořídil živnostenský list, musel byste dělat stejné věci jako v případě autorského honoráře nad 10.000 Kč - tj. přihlásit se na OSSZ a na zdravotní pojišťovnu, platit sociální a zdravotní pojištění, začátkem roku podávat na obě instituce roční přehledy + podávat přiznání k dani z příjmu na FÚ. Akorát byste si narozdíl od toho autorského příjmu ještě musel nejdřív zajít na živnostenský úřad a vyřídit si živnostenský list, to je tak jediný rozdíl, co mě napadá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).