Re: z jiného soudku-přestávka na jídlo
Dle současného výkladu Vám nemůže nikdo bránit v opuštění pracoviště v době přestávky, pokud by tomu nebránily vážné provozní důvody (někde jsem četl jako příklad porušení třeba sterility ap.). Ve Vašem případě máte pracovní dobu 7,5 hodiny. Bránit Vám v tom nemůže na základě žádného paragrafu, aspoň já o něm nevím.
V komentáři k ZP je uvedeno toto: Problém opuštění pracoviště v době přestávky nelze vykládat jednoznačně. Nemá-li zaměst. zajištěno na pracovišti nebo v areálu jídlo, nelze tvrdit, že nemůže v době přestávky opustit pracoviště. V případech, kdy je stravování v areálu zajištěno, je možné, aby v pracovním řádu byl stanoven nebo v pracovní či kolektivní smlouvě sjednán zákaz opuštění pracoviště v době přestávky. Zejména v případech, kdy to vyžaduje bezpečnost práce, ochrana objektu nebo zařízení, charakter pracoviště, je možné připustit stanovení nebo sjednání zákazu opuštění objektu.
Také to má souvislost s pracovním nebo nepracovním úrazem. Pokud je oběd podáván v areálu a zaměstnanec např. uklouzne a zraní se - jde o pracovní úraz. Pokud jde mimo objekt - nejde o pracovní úraz.
Děkuji. Mezitím jsem zjistila,že dle příkazu gen. ředitele je zakázáno opouštět pracoviště za účelem stravování v jiném stravovacím zařízení :-(( Tak jsem se rozhodla opouštět ho z důvodů jiných :-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
28. 3. 2006 15:04
Prosím mohu nebo nemohu o půlhodinové přestávce na jídlo a oddech, která se nezapočítává dle ZP do pracovní doby, opustit pracoviště? A jak dlouho tedy potom trvá pracovní doba, když začátek pracovní doby je stanoven na 7hod ráno a konecc na 15h odpoledne, když se tedy ta přestávka do pracovní doby nepočítá? Na základě kt.§ mi tedy šéf může zakázat v době oné přestávky jít si např.koupit svačinu?